Tendintele globalizarii si evolutia terorismului vor muta centrul de interes al omenirii inspre Asia, unde va fi creat, intre altele, un califat pe care americanii ar putea sa-si doreasca sa-l distruga.

Un institut de analiza si evaluare din Statele Unite a dat publicitatii un studiu amanuntit despre evolutia omenirii in urmatorii 15 ani. Specialistii au identificat patru scenarii, doua optimiste si doua mai degraba sumbre.

LUMEA DAVOS. Primul scenariu, care este optimist, de altfel, se numeste "Lumea Davos". Specialistii estimeaza ca economia mondiala se va dezvolta dinamic, ca in Orientul Apropiat vor aparea tari democrate si ca centrul de greutate economic si militar se va muta in Asia, unde China si India vor obtine statutul de puteri echivalente cu SUA si Europa.

PAX AMERICANA. Al doilea scenariu poarta denumirea de "Pax Americana". Europa isi va schimba pozitia fata de razboiul cu terorismul. Refacerea NATO se dovedeste mai usoara decat s-a prevazut. UE si SUA vor coopera strans si vor reusi sa restaureze pacea in Orientul Apropiat.

NOUL CALIFAT. Cel mai sumbru scenariu consta in crearea, in Orientul Apropiat, a unui nou califat, condus de un lider carismatic, care ii va uni pe musulmanii din Orientul Apropiat si Africa de Nord pana in Orientul Indepartat. Omenirea va plonja intr-o criza economica, pentru ca noul califat va prelua controlul asupra resurselor de petrol.

Europa se va opune americanilor sa foloseasca NATO pentru ocuparea campurilor petrolifere din Orientul Apropiat.

SPIRALA FRICII. Un alt scenariu posibil se numeste "Spirala fricii", in care lupta teroristilor islamici cu globalizarea si cu Occidentul va deveni cotidiana. Teroristii vor folosi arma biologica si chiar incarcaturi mici nucleare. In SUA vor fi suprimate alte libertati cetatenesti, iar serviciile secrete vor spiona pe toata lumea.

Omenirea se va cufunda in haos si tari noi vor dezvolta arme de distrugere in masa.

AL-QAEDA

Raportul, care a luat nastere pe baza opiniilor miilor de experti din toata lumea si a fost scris de cei mai buni analisti ai spionajului CIA, sustine ca reteaua Al-Qaeda a lui Ossama ben Laden va pierde pozitia de lider intre organizatiile teroriste internationale. Treptat, Al-Qaeda va lasa locul unei noi generatii de teroristi recrutati din Irak.

Viitoarea generatie de teroristi va fi cuprinsa intr-o retea de grupari locale care vor comunica liber prin grupurile de discutie pe Internet.

"Irakul preia inca de pe acum rolul pe care l-a jucat Afganistanul in anii ’90, respectiv o mare baza de instruire a teroristilor islamici", se mai arata in document. Aceasta situatie se va repercuta asupra Afganistanului, unde elita teroristilor care au legaturi cu temuta retea terorista Al-Qaeda va disparea.

Analistii de la Consiliul National al Informatiilor nu precizeaza care dintre scenarii are cele mai mari sanse sa se intample. Cu toate acestea, exista posibilitatea, spun unii cercetatori, sa fim martori, in urmatorii 15 ani, a unei combinatii inedite din cele patru scenarii posibile.

ESTIMARE. Ossama ben Laden nu le va mai da batai de cap americanilor. El va lasa locul noii generatii de teroristi

Raportul intitulat "Harta viitorului global", realizat de Consiliul National al Informatiilor, un think tank american care colaboreaza cu serviciile secrete ale Statelor Unite si, mai ales, cu Agentia Centrala de Informatii (CIA), arata ca pana in 2020 lumea se va cufunda in haos. Raportul prezinta patru scenarii posibile pentru evolutia lumii in urmatorii 15 ani.