Liderii PSD au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa mai discute despre persoanele care vor ocupa functiile de conducere in partid deoarece aceasta este o capcana intinsa din afara, de actualii guvernanti, a declarat ieri purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean.

“Avem un presedinte statutar, care este Adrian Nastase, vom avea o Delegatie Permanenta care va fi aleasa pina la Congres si avem doua valori importante: presedintele partidului, Adrian Nastase, si presedintele fondator, Ion Iliescu, si nu vom continua sa cadem in capcana, ci vom aplica regula jocului in echipa si modernizarea partidului”, a precizat Corlatean.

Potrivit acestuia, liderii PSD Adrian Nastase si Ion Iliescu au discutat, luni seara, cu membrii de marca ai partidului, aratind ca exista mai multe mize, precum continuarea modernizarii si unitatea partidului.

In ceea ce priveste modernizarea PSD, surse din partid au precizat ca Nastase s-a intilnit ieri cu cei care au propuneri vizind restructurarea PSD, precum si cu cei care vor centraliza toate propunerile, pentru a fi prezentate Biroului Executiv Central, care ar putea avea loc pe 31 ianuarie.

BEC va constata si faptul ca Biroul Coodonator, ales dupa scrutinul local din 2004, isi va inceta mandatul, fiind inlocuit de Delegatia Permanenta, care va conduce partidul pina la Congres. Conform surselor citate, data Congresului ar putea fi stabilita pentru inceputul lunii aprilie.

Iliescu ameninta

Ion Iliescu s-a dus luni seara la sediul central al PSD pentru a “bate obrazul” colegilor. In cursul diminetii, Adrian Nastase convocase o sedinta a conducerii partidului la care Ion Iliescu si apropiatii acestuia nu au fost invitati. Spre seara, a fost organizata o noua sedinta, la care au participat reprezentanti ai ambelor tabere: cea a lui Nastase si cea a lui Iliescu.

“Daca voi nu vreti sa ma intorc, eu n-o sa ma intorc”, le-ar fi reprosat Iliescu. Singurul care, din informatiile noastre, a avut ceva de replicat a fost Adrian Nastase: “Se poate, domnule Iliescu?... Dar nu asa se pune problema...”. Iliescu a venit la sedinta cu o echipa de “suporteri” care n-au mai fost vazuti de mult pe la sediul central: Adrian Paunescu, Antonie Iorgovan si Rodica Stanoiu.

Desi nici unul dintre acestia nu are vreo functie de conducere in partid, ei au venit pentru a-si sustine favoritul si pentru a balansa cumva opiniile majoritare pro Adrian Nastase. Surse prezente la sedinta ne-au relatat ca unul dintre sustinatorii lui Iliescu i-ar fi admonestat pe Ioan Rus si pe Victor Ponta.

“Cum iti permiti sa te iei de dl Cozmanca? Orice partid ar avea nevoie de un Cozmanca”, i s-ar fi reprosat lui Ponta. La rindul sau, Ioan Rus a fost contestat pentru recentele sale critici publice la adresa lui Ion Iliescu. La reuniune au participat, de asemenea, Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu, care au revenit la partid dupa o destul de indelungata absenta.

Nici unul dintre acestia nu s-ar fi implicat in discutiile privind reforma PSD, desi sursele noastre sustin ca intre Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase ar fi avut loc, ulterior, o discutie destul de tensionata, intre patru ochi.

La finalul intrevederii, Adrian Nastase si Ion Iliescu au convenit sa dea declaratii impreuna, pentru a potoli speculatiile legate de conflictul dintre ei. “Nu stiu daca voi candida, deci e o tema falsa, artificiala.

Noi n-avem, din acest punct de vedere, probleme de personalitati care sa-si asume raspunderi, iar conlucrarea mea cu Adrian Nastase de-a lungul vietii acestui partid a fost continua si am fost si la putere, am fost si in opozitie, deci nu asta e problema pentru noi”, a declarat Iliescu.

In momentul in care ziaristii l-au intrebat si pe Adrian Nastase daca va candida, Ion Iliescu a tinut sa raspunda: “Mai avem timp de reflectie...”.