Fostul sef al statului Ion Iliescu pare deosebit de nerabdator sa se intituleze din nou «presedinte», ce-i drept al partidului, si nu al tarii, ca pana acum. Astfel, conducerea PSD, reunita luni seara pentru o sedinta a Biroului Coordonator, s-a trezit in mijlocul lucrului, cu eternul Ion Iliescu, deocamdata simplu membru al PSD.

Potrivit unor surse din partid, cu toate ca nu face parte din structura de conducere, "imparatul gratierilor" nu s-a sfiit deloc sa apara din senin in mijlocul sedintei, desi era la partid de cateva ore bune. Se pare ca «tatucul» pesedistilor nu mai poate astepta asa cum ar fi normal, ca un congres sa decida asupra liderului PSD.

Mai mult, se pare ca acesta a fost vizibil iritat de comportamentul din ultima perioada a liderului PSD Cluj, Ioan Rus, cel care l-a atacat si a respins ideea ca fostul presedinte sa reia conducerea partidului. In acest sens, potrivit surselor noastre, Iliescu a facut "subiect de sedinta" din atitudinea aratata de Rus, dar cu precadere din unele afirmatii facute de acesta la BBC.

"A avut iesiri urate rau de tot la adresa lui Ioan Rus", ne-a declarat unul dintre vicepresedintii PSD, adaugand ca, desi clujeanul a ripostat, se pare ca fostul presedinte si-a continuat repertoriul atacurilor. La sfarsitul sedintei, Iliescu a iesit din partid brat la brat cu Nastase.

"Pana la Congres partidul are un singur presedinte si acela este Adrian Nastase", a declarat Iliescu presei, adaugand ca dupa aceea "vom vedea". La randul sau, Nastase a sustinut din nou, in prezenta lui Iliescu, faptul ca nu va candida impotriva acestuia pentru sefia PSD.

«Trupa de la Cotroceni», la partid

Nu era suficient faptul ca Iliescu a participat la sedinta Biroului Coordonator desi nu face parte din structura, ci este un simplu membru de partid, mai mult, alaturi de acesta s-a prezentat la sedinta si "trupa de la Cotroceni".

Asadar, printre cei care l-au insotit luni seara pe Iliescu se numara Corina Cretu, Rodica Stanoiu, Serban Nicolae, Adrian Paunescu, dar si "o serie de reprezentanti din teritoriu".

Aceleasi surse din partid ne-au spus ca liderii PSD se gandesc deja la crearea unui guvern "din umbra". Astfel, PSD isi va organiza parlamentarii, fostii ministri si membri ai partidului, specialisti in diferite domenii, in mai multe grupuri de actiune rapida care vor monitoriza activitatea Guvernului Tariceanu si vor exprima pozitiile oficiale ale PSD.

Purtatorul de cuvant Titus Corlatean a aratat ca grupuri vor fi impartite pe domenii, cum ar fi cel social, Ordine Publica si Aparare Nationala, Administratie, Justitie, afaceri externe, sanatate, educatie si cultura, politica generala si relatii cu institutii.

Surse din partid ne-au spus ca Titus Corlatean si Victor Ponta ar putea fi desemnati specialistii partidului pe mesaje politice, in timp ce Ecaterina Andronescu s-ar ocupa de invatamant.

La randul sau, fostului ministru de externe Mircea Geoana i-ar reveni domeniul integrarii europene, Cristian Diaconescu ar putea sa se ocupe de acelasi domeniu de care a raspuns si in timpul guvernarii, anume justitie, iar Bogdan Aurescu, de domeniul afacerilor externe.

Potrivit surselor noastre, maratonul sedintelor conduse de Iliescu va continua si astazi, de aceasta data la Organizatia PSD Bucuresti, unde se pare ca va fi insotit si de catre Adrian Nastase.