Iliescu a schimbat tactica in meciul cu Nastase. A trecut la santaj, ca o nevasta suparata, care isi ameninta barbatul ca isi ia catrafusele si pleaca la mama. Luni seara, in sedinta Biroului de Coordonare al PSD, Ioan Rus a incercat sa reia teza inlaturarii lui Iliescu de la conducerea partidului, pe cunoscutul motiv ca acesta ar fi groparul reformei in PSD.

In replica, lasandu-i cu gurile cascate pe Nastase si ai lui, Iliescu a spus, nici mai mult, nici mai putin: "Daca voi nu ma vreti, eu plec!". Potrivit unor surse participante la sedinta Biroului de coordonare al PSD, Iliescu le-a spus "nerecunoscatorilor" sai colegi ca el a venit inapoi in partid cu cele mai bune intentii, crezand ca prin "experienta sa ar aduce o plusvaloare".

"Eu n-am nevoie de nici o functie, daca asta e problema. Pot sa fiu si simplu membru, daca asta va face sa va simtiti mai bine. Oricum, eu voi fi liderul si din pozitia de simplu membru!", a afirmat Iliescu in fata pesedistilor stupefiati.

Potrivit surselor citate, discursul dintr-o data defensiv al fostului presedinte a creat un moment de liniste penibila in sala de sedinta, toata lumea sperand ca Iliescu chiar a vorbit serios si are cu adevarat de gand sa plece si sa-i lase in pace.

Nastase insa s-a simtit obligat sa marseze la santajul lui Iliescu, rugandu-l pe acesta sa "nu actioneze pripit", pentru ca nu este vorba despre o disputa pe functii de conducere, ci pe "idei".

Evident ca lui Iliescu nici prin cap nu-i trecea sa renunte la ceva, in ciuda discursului sau de victima. De altfel, ca sa nu fie coplesit de contestatari, in conditiile in care Biroul de Coordonare este alcatuit in cea mai mare parte din oameni ai lui Nastase, Iliescu a venit la sediul din Baneasa cu un "comando" format din Rodica Stanoiu, Antonie Iorgovan si Adrian Paunescu.

Participanti la sedinta sustin ca cei trei au actionat in forta in cadrul discutiilor, nelasandu-i pe partizanii lui Ion Iliescu si Adrian Nastase nici sa deschida gura.

Se pare ca "victima" comandoului lui Iliescu a fost Victor Ponta, caruia Adrian Paunescu i-ar fi adresat mai multe cuvinte greu de suportat.

Sedinta s-a incheiat in nota obisnuita, cu declaratiile standard ale lui Ion Iliescu si Adrian Nastase: Iliescu nu s-a hotarat sa candideze la presedintia partidului, el a "conlucrat intotdeauna cu Adrian Nastase", iar "partidul are un presedinte, pana la Congres", dupa aceea, "Congresul o sa decida cine va fi seful partidului".