Generalul de armata Constantin Degeratu, consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale al Presedintiei, sustine, intr-un interviu acordat Info Pro, preluat de Mediafax, ca in decembrie 1989 nu indeplinea nici o functie de comanda sau conducere in Armata si ca, la Revolutie, a avut o "contributie pozitiva".

El a subliniat ca nu a fost niciodata cercetat de nici un parchet militar din Romania si, deci, nici scos de sub urmarire penala de nici un fel.

In privinta unor acuzatii ce i-au fost aduse de catre martori, militari activi sau in rezerva in decembrie 1989, citati in presa, potrivit carora el ar fi intocmit harta desfasurarii trupelor armate in Cluj, Constantin Degeratu a sustinut ca, intre 1973 cand a terminat Academia Militara, si mai 1990, nu a indeplinit, "din motive politice", nici o functie de comanda sau conducere in Armata

romana. El a explicat ca avea "un dosar foarte incarcat": trei cumnati preoti, doi fugiti in strainatate, un socru care nu a vrut sa intre in CAP si a fost persecutat in perioada aceea.

Explicatii

"In timpul evenimentelor din 1989 am fost surprins de aceste evenimente in cadrul Sectiei Operatii a Armatei a IV-a de la Cluj, ofiter cu cercetarea stiintifica.

Din pacate, ca in toate celelalte garnizoane, si in garnizoana Cluj evenimentele care s-au produs s-au produs ca urmare a gravei deficiente de comanda si de conducere, pornita de la MApN si pana la cei care au trebuit sa puna in aplicare astfel de ordine.

E firesc sa se fi intamplat asa, pentru ca a fost o armata complet nepregatita pentru astfel de evenimente si, normal, in astfel de situatii, lipsa de pregatire isi spune cuvantul", a relatat generalul Degeratu. El a mai spus ca principala cauza a acestor evenimente este ca nu s-au produs nici un fel de planuri.

"Nici n-am primit ordin sa intocmesc un astfel de plan, nici nu s-a intocmit un astfel de plan", a sustinut Constantin Degeratu. El a afirmat ca responsabilitatea pentru activitatile din Cluj revenea, potrivit legilor de la acea vreme, Consiliului local al Apararii si nu Comandamentului Armatei, iar lui "cu atat mai putin". Degeratu sustine ca, in decembrie 1989, nu a avut nici o contributie.

Propus de Basescu

Constantin Degeratu a mentionat modul in care presedintele Traian Basescu i-a propus functia de consilier de stat la Cotroceni: in 13 ianuarie a avut o intalnire cu seful statului care i-a propus sa lucreze in Administratia prezidentiala, avand in vedere experienta acumulata - a lucrat timp de trei ani la o universitate de aparare americana.

Despre apropierea sa de fostul sef al statului Emil Constantinescu, Degeratu a dezvaluit ca in 1997 a fost numit seful Statului Major al Armatei "prin surprindere, la propunerea domnului ministru Basescu". El a afirmat ca, pana atunci, nu-l vazuse niciodata pe Emil Constantinescu si ca l-a cunoscut dupa aproximativ o luna.