Ministrul justitiei, Monica Macovei, a afirmat ieri ca, daca este posibil, va cere redeschiderea dosarului privind moartea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la 29 de ani.

Ministrul a spus ca ar putea face acest lucru in conditiile in care anumite cotidiene centrale au cerut Parchetului instantei supreme, in diferite momente, declansarea unor verificari in acest caz, iar pina acum nu s-a dat o solutie. Procurorul Cristian Panait a murit pe 10 aprilie 2002, la virsta de 29 de ani, dupa ce s-a aruncat de la etajul doi al imobilului in care locuia.

Numele procurorului Panait a revenit in atentia publica saptamina aceasta, dupa ce Ilie Piciorus - care i-a fost sef si a fost implicat in ancheta desfasurata in cazul mortii tinarului procuror - a fost ales secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Desi dosarul Panait reprezinta un subiect controversat, nici unul dintre procurorii care au derulat aceasta ancheta - si, implicit, nici Piciorus - nu a fost pus in situatia de a oferi explicatii legate de dosarul respectiv, public sau in fata CSM. Procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a fost internat dupa ce s-a aruncat de la etaj.

A doua zi, Parchetul Curtii Supreme de Justitie avansa ipoteza sinuciderii, precizind ca “decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cadere de la inaltime, pe fondul unui episod suicidar”.

Dosarul mortii procurorului Cristian Panait a fost clasat pe 21 august 2002, concluzia fiind ca “decesul procurorului nu a fost urmarea savirsirii vreunei infractiuni”, se preciza intr-un comunicat al Ministerului Public.

O decizie controversata

Printr-o rezolutie a Parchetului Curtii Supreme de Justitie, pe 23 mai 2002 s-a dispus efectuarea unei analize psihopatologice la Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici”. Expertiza psihiatrica post-mortem solicitata de procurori in cazul sinuciderii magistratului Cristian Panait a fost o premiera in drept penal, un astfel de document eliberindu-se, de regula, in dosare civile.

Citeva luni mai tirziu, matusa procurorului Panait, Eleni Dumitru, a adresat Curtii Supreme de Justitie o plingere impotriva actelor prin care dosarul mortii nepotului sau a fost clasat. Eleni Dumitru era nemultumita de modul in care a fost solutionat dosarul, reclamind ca nu au fost avute in vedere variantele omorului sau a determinarii sinuciderii.

Femeia a protestat si fata de acreditarea ideii ca nepotul sau a fost bolnav psihic. Instanta suprema a decis ca nu este de competenta sa solutionarea actiunii formulate de Eleni Dumitru, pe care a trimis-o la Parchetul Curtii Supreme de Justitie, care a respins-o ca neintemeiata.