Energeticienii, minerii, angajatii din industria de aparare vor primi mai multi bani la salarii in acest an. Desi s-a convenit cu FMI o crestere salariala in sectorul bugetar, in medie cu 12%, aceasta fiind prevazuta si in legea bugetului de stat, salariatii societatilor subordonate Ministerului Economiei si Comertului (MEC) s-au ales cu cresteri cuprinse intre 4 si 7%.

In urma negocierilor din ultima saptamana intre reprezentantii ministerului si ai societatilor in cauza, s-a stabilit ca majorarile salariale nu pot depasi 7%. "Se impun restrictii pentru cele 27 societati monitorizate de FMI si Banca Mondiala.

Am fost de acord cu o crestere de 7% la castigul salarial net, respectiv 4% la fondul de salarii", a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Zilele urmatoare vor fi finalizate toate bugetele de venituri si cheltuieli ale societatilor din subordinea MEC, a anuntat el.

Desi au solicitat cresteri de lefuri cu 9-12% si au primit, in schimb, un maximum de 7%, reprezentantii sindicatelor se declara multumiti. "Este o majorare de salarii corecta, corelata cu cresterea productivitatii muncii", sustin liderii de sindicat din sectorul energetic.

Printre cele 27 societati din subordinea MEC, supravegheate de FMI, se numara Petrom, dar si societatile pe cale a fi privatizate: Distrigaz Nord si Sud, distributiile de electricitate. Pe lista figureaza alte 11 societati si companii din minerit, dar si societati din industria de aparare.