Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa reduca, in acest an, dobanda oferita la titlurile de stat pe piata interbancara la mai putin de 10%, a declarat agentiei Mediafax ministrul de resort, Ionut Popescu. "Imi propun ca, intr-un timp relativ scurt, sa avem prima emisiune cu o dobanda cu o singura cifra.

Nu vreau sa dau un termen, ca sa nu creez niste asteptari, pentru ca vom cobori sub un prag psihologic, cand statul se imprumuta sub 10%", a spus Popescu. Dobanda obligatiunilor de stat pe termen de doi ani lansate de MFP la inceputul lunii decembrie a fost de 11,49%, iar in luna noiembrie au fost vandute obligatiuni cu maturitate de trei ani si o dobanda de 10,9%.

Popescu a mentionat ca deficitul bugetar din acest an va fi acoperit preponderent prin imprumuturi de pe piata interna, cu maturitati mai lungi decat cele din prezent. In ceea ce priveste lansarea de titluri de stat pe bursa, masura vehiculata de mai multi ani, ministrul Finantelor nu a avansat un termen exact.

"Exista o retinere din partea Bancii Nationale in ceea ce priveste registrul detinatorilor de astfel de titluri. Eu, personal, imi doresc sa fie tranzactionate pe bursa, cu termene mai lungi, si sper ca vom putea rezolva problema", a afirmat Popescu.