Ministerul Finantelor va plati, din fondul de risc, suma de 820.872 dolari, bani care reprezinta dobanzile de intarziere la plata percepute de bancile externe care au imprumutat patru companii autohtone, cu garantia statului. Toate cele patru companii inregistrau fata de stat datorii de sute de milioane dolari.

De teama rambursarii anticipate

Demersul Finantelor are la baza temerea ca acele trei banci imprumutatoare vor solicita rambursarea anticipata a creditelor, situatia fiind generata de "lipsa cadrului legislativ pentru achitarea de catre MFP a contravalorii in lei a imprumuturilor de la organisme internationale si subimprumuturile beneficiarilor finali", care a blocat temporar platile la extern, potrivit notei de fundamentare

a actului normativ. Astfel, proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Executiv autorizeaza Ministerul Finantelor sa plateasca din Fondul de risc dobanzile de intarziere si comisioanele aferente creditelor externe contractate de societatile Azochim SA, GES SA Scaieni, Chimcomplex Borzesti si Eximpan SRL Bucuresti. Cea mai mare suma, respectiv 369.

213 euro, este datorata de GES Scaieni bancii finantatoare Societe Generale-Franta. Firma din Scaieni, care are ca obiect de activitate fabricarea sticlei plate, a fost cumparata de un consortiu format din Asociatia Salariatilor, Laminate SA, Aedificia SA, Supremo Corporation SRL si Unirea International Trading SRL.

Valoarea tranzactiei pentru participatia de 99,3% din capitalul social a fost de 26,9 miliarde lei, iar investitorii s-au angajat sa realizeze investitii de 1,3 milioane de euro in societatea preluata. GES are un capital social de 1.100 miliarde de lei si inregistra, la finele lui 2003, datorii de peste 800 miliarde de lei.

Actionarii principali ai Azochim Piatra Neamt sunt, potrivit datelor Registrului Comertului, SIF Moldova, cu 20,62 % din actiuni, Interagro, cu 64%, iar restul apartine statului.

Chimcomplex Borzesti, societate pentru care Finantele vor plati urgent 84.488 milioane de dolari, este detinuta in proportie de 84,7% de o firma din Ploiesti, la care se adauga Filiala de Distributie a Energiei Electrice Moldova SA, cu 9,68% din actiuni.

Datorii de 110 milioane de dolari

Aceste trei firme aveau, spre finele lui 2002, creante de peste 100 milioane de dolari. Astfel, Chimcomplex Borzesti figura cu o creanta de 44,5 milioane de dolari, Azochim Piatra Neamt cu 34,5 milioane de dolari, GES Scaieni cu 25 milioane de dolari, iar Eximpan cu 5,9 milioane de dolari. Cei peste 820.

800 dolari care vor fi platiti de MF vor fi preluati spre valorificare de catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului si vor face obiectul unor acte aditionale la contractele de cesiune de creanta incheiate intre cele doua institutii ale statului, se mai propune in proiectul legislativ.