Combinatele siderurgice care au primit ajutoare de stat vor mai putea beneficia de facilitati de acest gen abia dupa 1 ianuarie 2008, a declarat, ieri, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

In aceasta categorie intra sapte societati: Ispat Sidex, Siderurgica Hunedoara, Combinatul Siderurgic Resita, COS Targoviste, Industria Sarmei Campia Turzii, Donasid si Otelul Rosu, care nu mai primesc ajutoare de stat de la 31 decembrie 2004. Reamintim ca in perioada 1993-2004, cele sapte societati au primit ajutoare de stat echivalate la circa 50.000 miliarde de lei.

Celelalte societati din siderurgie, care nu au primit ajutoare de stat, pot primi astfel de facilitati si pana in 2008.

Blocari de conturi la Termoelectrica?

Codrut Seres a solicitat Ministerului Finantelor amanarea executarii conturilor Termoelectrica, pentru a fi recuperate datoriile acumulate de aceasta societate. MEC a solicitat BERD un grant in valoarea de 500.000 euro pentru finantarea unei analize a sectorului energetic romanesc, in perspectiva infiintarii unor noi complexului energetice.

Ministrul de resort a afirmat ca pe langa cele trei complexe energetice existente, considerate a fi "vandabile" din perspectiva interesului manifestat pana in prezent de investitori, ramane problema grupurilor energetice aflate in portofoliul Termoelectrica. Acestea ar putea fi incluse intr-un numar de complexe in structura carora sa intre si unele hidrocentrale pe langa termocentrale si mine.

Seres apreciaza ca este necesara o analiza efectuata de o firma de consultanta de prestigiu international, pentru a evita greselile efectuate anterior.