Doar 3% dintre cele 2.170 de unitati de procesare a carnii si laptelui se conformeaza, in prezent, cu normele UE din domeniul sanitar-veterinar, a declarat ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur. "A venit momentul adevarului. Astazi, numai 56 de fabrici indeplinesc standardele comunitare", a spus Flutur.

Totodata, el a precizat ca firmele din domeniu vor trebui sa realizeze investitii importante pana la aderarea Romaniei la UE, astfel incat tot mai multe unitati sa respecte standardele europene. In acest sens, Ministerul Agriculturii va urmari suplimentarea fondurilor SAPARD destinate investitiilor in sectorul prelucrarii, prin redistribuirea unor sume alocate altor activitati.

Flutur a acuzat vechea conducere a ministerului de lipsa de transparenta, pentru ca nu a prezentat situatia reala a industriei de procesare.

Acesta a precizat ca nu are in vedere schimbarea presedintelui Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Harbuz, dar va dispune realizarea unor controale privind activitatea institutiei in perioada fostei guvernari.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a cerut autoritatilor sa-l destituie din functie pe Harbuz pentru abuz in functie, dupa ce acesta ar fi dispus sa fie inchise circa 2.000 de fabrici de prelucrare a carnii si laptelui, pentru neindeplinirea normelor europene in domeniu.