Cifre una dupa alta si care se bat cap in cap. In timp ce un comunicat al Ministerului Integrarii anunta restructurarea siderurgiei si scaderea productiei cu peste 2 milioane de tone de produse finite pana in 2008, reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului apreciaza o crestere a productiei siderurgice cu 3,5 milioane de tone in urmatorii 4 ani.

In fine, trebuie spus ca restructurarea industriei siderurgice este in plin proces, ca aceasta inseamna reduceri de personal si de capacitati de productie.

Un numar de 7 combinate siderurgice nu mai pot primi nici un fel de ajutor de stat pana in 2008, a declarat ieri Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Este vorba despre Ispat Sidex, Ispat, Siderurgica Hunedoara, Donasid Calarasi, COS Targoviste, Industria Sarmei Campia Turzii, Otelu Rosu si CSR Resita.

De altfel, aceste combinate siderurgice au primit in perioada 1993-2004 ajutoare de la statul roman in valoare de nu mai putin de 50.000 de miliarde de lei. Oficialul MEC a mentionat ieri ca toate celelalte societati comerciale care activeaza in domeniul siderurgiei pot primi oricand ajutoare de stat pentru restructurare la cerere si in masura in care indeplinesc conditiile de acordare.

Tot ieri, Ianc a aratat ca disponibilizarea celor mai mult de 8.000 de salariati din siderurgie, prevazuta a se materializa pana in 2010 (conform Strategiei de restructurare in domeniu, recent aprobata de Guvern), se va face pe cale naturala. Altfel spus, desfiintarea a trei capacitati de laminare va conduce la un val de pensionari in industria siderurgica.

Ce trebuie sa faca Romania?

Reamintim ca, in cadrul negocierilor pentru siderurgie, Romania a obtinut o perioada de restructurare a sectorului siderurgic de 15 ani (1993- 2008), ajutoare de stat de circa 50.000 de miliarde de lei, acordate pana la sfarsitul lui 2004 companiilor ca activeaza in acest domeniu.

Ajutoarele de stat trebuie sa fie limitate la minimul necesar pentru atingerea viabilizarii, majoritatea companiilor devenind profitabile la sfarsitul anului trecut. Companiile care primesc ajutoare de stat pentru restructurare si viabilizare trebuie sa-si reduca din capacitatile de productie pentru a-si eficientiza activitatea.

Reducerea totala de capacitati pentru produse finite este de 2,05 milioane de tone pentru perioada 1993-2008. Cea mai mare parte a reducerilor a fost deja realizata, trebuind sa mai fie inchise si dezasamblate trei laminoare vechi de la Ispat, Siderurgica Hunedoara si CS Resita.

Ceea ce este surprinzator la cererile UE cu privire la restructurarea sectorului siderurgic din Romania este ca, dupa unele analize, se arata ca piata mondiala a otelului se va mentine pe o panta ascendenta in acest an si in urmatorul, ceea ce va incuraja cresterea capacitatii de productie si consolidarea in acest sector industrial.

Cel putin asa estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Reuters. "Perspectiva pentru 2005 ramane pozitiva si cererea pentru otel va continua sa creasca", se arata intr-un comunicat al OCDE, emis la finalul unei conferinte sustinute in comun cu Institutul International pentru Fier si Otel.

Astfel, potrivit calculelor OCDE, cererea mondiala va avansa cu 5% in 2005. Productia mondiala, care a depasit in 2004 pentru prima oara un miliard de tone, va creste constant pana in 2006, cand productia Chinei va atinge 340 de milioane de tone, respectiv 30% din totalul mondial.

Deci, contrar statisticilor care prognozeaza evolutia ulterioara a siderurgiei mondiale, in care China, India si tarile din America Latina dovedesc o continua crestere a capacitatilor de absorbtie a otelului, tara noastra se pregateste pentru restructurare in acest domeniu pana in 2008.