Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au scazut ieri la Bursa de Valori Bucuresti, pe fondul aparitiei in presa a informatiilor potrivit carora trei persoane, doua cu functii in conducerea Petromidia si un fost director in cadrul aceleiasi unitati, sunt urmarite penal in dosarul privind privatizarea rafinariei.

"Chiar cu putin inainte de deschiderea sedintei bursiere, actiunile Petromidia scazusera mult, cu 7 la suta, comparativ cu pretul la care inchisesera in ziua precedenta. Pare clar ca scaderea actiunilor se datoreaza informatiilor privind anchetarea conducerii rafinariei. Pe parcursul sedintei de tranzactionare au existat mai multe ordine de vanzare care au dus cursul in jos.

Cotatia a scazut pana la un minim de 1.010 lei pe actiune pe la mijlocul sedintei de tranzactionare, dar cursul a revenit, in a doua parte a sedintei, in contextul de crestere generalizata a tuturor celorlalte actiuni importante listate la Bursa. La finalul sedintei bursiere, cursul actiunilor Petromidia a mai crescut si a inchis la 1.

060 lei/actiune, recuperand din scaderea care a fost, per total, de 2,75 la suta. Ramane de vazut cum va evolua maine (astazi - n.n.) cursul actiunilor rafinariei constantene. Este greu de estimat. Oricum, o influenta ar putea-o avea si comunicatul remis de conducerea rafinariei astazi (ieri - n.n.

) dupa-amiaza, in care oficialii Rompetrol Rafinare Constanta explicau acuzatiile aduse", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Valoarea tranzactiilor realizate ieri cu actiunile Petromidia a fost de circa 122,5 miliarde lei, fiind transferate 118,5 milioane de actiuni.

Desi pasat de Corneliu Iacubov unor oameni de incredere,

Complexul de agrement de la Histria - pus sub sechestru de politistii constanteni

Sechestrul pe bunurile din Constanta ale lui Corneliu Iacubov s-a extins si asupra complexului de la Histria. Complexul de agrement ecologic si piscicol, situat in imediata vecinatate a Cetatii Histria, a fost construit in 2002 cu acordul Ministerului PSD al Culturii.

Proprietatea extinsa pe o suprafata de 32 hectare a distrus vestigiile cetatii grecesti si a afectat ecosistemul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In 2004, Iacubov a trecut afacerea pe numele primarului din Slanic Moldova, Andrei Serban, actionar la SC Perla Turism SA din Slanic Moldova, firma infiintata pe 17 decembrie 2003.

Primarul s-a retras din firma care a ramas pe mainile oamenilor sai de incredere pusi actionari: Nicolae-Florin Gavrila, Stefan-Gabriel Dospinescu, Eugen Lacatus, Florin Antoniac, Raducu-Claudiu Sandru. Din Perla Turism SA mai fac parte si doua persoane juridice: SC Hotel Bulevard SRL si SC Turistica SRL, ambele apartinand lui Iacubov.

Desi scapase la prima tura de poprire, Complexul de la Histria a fost pus ieri sub sechestru asigurator de catre politistii constanteni. Obiectivul turistic se alatura altor trei proprietati confiscate la sfarsitul saptamanii trecute: Club Scandinavia din Mamaia, o vila din Eforie Sud si un pachet de 30% dintre actiunile SC Miniera Medgidia SA.