Ministerul Sanatatii este pe cale sa-si schimbe numele in “Ministerul Spagii” dupa ce, in ultimele zile, doi fosti secretari de stat au fost chemati la audieri la sediul Parchetului National Anticoruptie. Unul dintre ei, Iulian Popescu, a fost invinuit oficial, in timp ce Ion Bazac a fost doar audiat.

Conform datelor adunate pina in prezent, bugetul Ministerului Sanatatii a fost prejudiciat cu mai multe zeci de miliarde de lei. Anchetatorii detin indicii ca in aceasta activitate infractionala ar fi implicati mai multi oficiali din institutie.

Primele rezultate in dosarul “Sanatatea”, instrumentat timp de mai multe luni de procurorii din cadrul PNA, in colaborare cu Serviciul Roman de Informatii, au constat in invinuirea oficiala a lui Iulian Popescu, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Acesta a lucrat in Ministerul Sanatatii in perioada 1998-1999, ocupindu-se de implementa-rea sistemului de asigurari de sanatate in Romania.

Dupa 1999, a lucrat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde, pe parcursul anului 2003, a ocupat functia de vicepresedinte pentru integrare europeana si relatii externe. In februarie 2004, in urma deciziei premierului Adrian Nastase, a ajuns secretar de stat pe probleme de integrare europeana in Ministerul Sanatatii. A detinut aceasta functie doar sase luni, fiind inlocuit cu Ion Bazac.

Timp suficient insa pentru a comite, conform procurorilor PNA, o multime de incalcari ale legii. Principalul cap de acuzare il reprezinta primirea sub forma de “spaga” a sumei de 65.000 de dolari, in trei transe, “drept recompensa pentru sprijinul acordat unei societati in vederea decontarii preferentiale a unor prestari de servicii efectuate in domeniul sanitar”.

In plus, Popescu mai este acuzat de “abuz in serviciu contra intereselor publice si furnizare de informatii confidentiale detinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase materiale necuvenite”.

Coleg de asociatie cu Ponta

In august anul trecut, ministrul Ovidiu Brinzan a decis inlocuirea lui Iulian Popescu cu Ion Bazac, Popescu preluind functia de director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate. Oficial, schimbarea a avut la baza proasta gestionare a relatiei cu fostul am-basador al Statelor Unite, Michael Guest, cel care a demascat public coruptia din sistemul de sanatate romanesc.

Noul secretar de stat avea “spate” puternic, invirtindu-se in cercurile de influenta ale partidului de guvernamint. Ion Bazac, care e ruda cu fostul ministru al sanatatii, Ovidiu Brinzan, mai detinuse aceasta functie in perioada decembrie 2000-martie 2002, dar o data cu restructurarea guvernului a fost retrogradat director general.

A refuzat insa, asa ca a primit o avansare: functia de secretar de stat responsabil cu integrarea europeana si relatii externe in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. In 2003, el s-a transferat la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Bineinteles, tot la integrare europeana.

Ion Bazac este membru fondator al Asociatiei pentru Promovarea Tinerilor, organizatie din care face parte si Victor Ponta.

Relatii de afaceri cu Hrebenciuc

Tatal lui Ion Bazac, care poarta acelasi nume, este un important om de afaceri, fiind actionar la numeroase societati. Printre acestea se numara si societatea de asigurari AGI Romania, de care nu este strain Viorel Hrebenciuc, lider al PSD.

“Transferuri ilegale de bani”

Ion Bazac jr. s-a prezentat ieri la Parchetul National Anticoruptie, unde procurorii l-au chestionat cu privire la transferul sumei de cinci miliarde lei catre mai multe firme, pentru cumpararea de aparate de purificare a aerului.

Conform procurorilor, “aparatele achizitionate erau destinate unitatilor spitalicesti, iar transferul banilor catre firmele care au livrat aparatura a fost ilegal”.

PSD raspunde astazi acuzatiilor

Contactat telefonic, Titus Corlatean, purtator de cuvint al PSD, ne-a declarat: “Miine (n.r. -azi) vom avea o luare oficiala de pozitie”. Fostul ministru al sanatatii, Ovidiu Brinzan, a avut in permanenta telefonul inchis.