Rejudecarea dosarului Timisoara 1989, aflat pe rolul instantei supreme, a fost, iarasi, suspendat, dupa ce partile au ridicat doua exceptii de neconstitutionalitate. Astfel, procesul este blocat pana cand Curtea Constitutionala, institutia abilitata sa se pronunte, va da un verdict in aceste doua cazuri.

Privati de calea apelului

Prima dintre ele a fost depusa de generalul Victor Athanasie Stanculescu, fostul prim-adjunct al ministrului apararii, si de generalul Mihai Chitac, fostul comandant al trupelor chimice ale armatei. Cei doi au pus in vedere instantei faptul ca, in procesul in care au fost condamnati, sunt privati de una dintre caile de atac, mai exact calea apelului.

Acest lucru este posibil deoarece, avand gradul de general, Stanculescu si Chitac sunt judecati pe fond tot de Inalta Curte de Casatie si Justitie si, implicit, singura cale de atac pe care o au la dispozitie este recursul.

A doua exceptie a fost depusa de una dintre partile civile, care a explicat judecatorilor ca are calitatea de mandatar al mai multor parti constituite in proces, dar nu poate depune concluzii in fata instantei intrucat nu are studii juridice.

Judecatorii instantei supreme au admis ambele exceptii si urmeaza sa le trimita catre solutionare catre Curtea Constitutionala. Completul a mai stabilit, in sedinta de ieri, ca, dupa aflarea deciziei Curtii Constitutionale, sa fie citate si partile responsabile civilmente din acest proces.

Condamnati pentru oprimarea Revolutiei

In martie 2004, instanta suprema a decis ca dosarul Revolutiei de la Timisoara sa fie rejudecat de sectia penala a ICCJ. Decizia a avut la baza faptul ca ICCJ admisese recursul in anulare formulat de Tanase Joita, fostul procuror general al Romaniei.

In urma cu patru ani, Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, zece ani interzicerea tuturor drepturilor si degradare militara.

Ofiterii fusesera acuzati de omor deosebit de grav si tentativa de omor deosebit de grav, in timpul evenimentelor petrecute la Timisoara, in perioada 17-22 decembrie 1989, cand si-au pierdut viata 72 de persoane, iar alte 253 au fost ranite.