Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă s-a oprit miercuri dimineata, la ora 2.47, prin declanşarea automată a sistemului de oprire rapidă, din cauza nivelului scăzut al apei intr-unul dintre cei patru generatori de aburi.

Evenimentul, raportat imediat ministrului Economiei, Codruţ Şereş, s-a petrecut in timpul unei manevre de rutină, de trecere de pe un robinet de reglaj nivel in generatorul de abur pe robinetul de reglaj de rezervă.

Cauza aparentă a opririi este un defect al robinetului de reglare de rezervă, care a condus la scăderea nivelului apei in generatorul de abur respectiv.

Oprirea grupului nu a afectat nivelul de securitate nucleară a centralei, sistemele unităţii comportandu-se in conformitate cu prevederile proiectului. Nu au fost afectate populaţia, mediul inconjurător şi personalul de exploatare, neinregistrandu-se eliberări de radioactivitate, se precizează in comunicatul MEC.

Evenimentul nu se clasifică pe scala internaţională a evenimentelor nucleare, elaborată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare - Agenţia pentru Energie Nucleară (OCED-AEN), fiind fără importanţă pentru securitatea nucleară a

centralei.

In prezent, reactorul nuclear al Unităţii 1 Cernavodă este oprit in condiţii sigură, fiind "otrăvit" cu xenon, fenomen care se petrece de regulă la opririle bruşte ale reactoarelor nucleare şi ale cărui efecte se inlătură pe cale naturală după circa 36 ore de staţionare.

Se estimează că Unitatea 1 de la CNE Cernavodă va fi repusă in funcţiune in seara zilei de 20 ianuarie 2005.

Pentru menţinerea stabilităţii sistemului, Dispecerul Energetic Naţional a solicitat un ajutor de avarie, realizand in acest sens o inţelegere cu partenerii din Bulgaria şi Serbia pană miercuri, 19 ianuarie 2005, la orele 14,00.