Firma britanica Gallaher, un gigant al industriei tutunului, a anuntat miercuri ca se pregateste sa inchida citeva din fabricile sale, urmind sa-si mute productia in Romania si Polonia.

Gallaher, producator al tigarilor Benson&Hedges, Sovereign, Ronson sau Silk Cut, a realizat in trecut un joint-venture cu producatorul Austria-Tabak, prin care si-a intarit pozitia pe piata europeana. Printre fabricile pe care le va inchide se numara doua din Marea Britanie si una din Austria.

Oficialii companiei au anuntat ca vor intari unitatea de productie din Romania si o vor extinde pe cea deja existenta in Polonia, astfel incit productia anuala de tigari si tigarete a firmei sa nu scada. Mutarea productiei spre Europa de Est a fost determinata atit de pretul scazut al fortei de munca din zona, cit si de cererea crescinda de pe piata statelor est-europene.

De altfel, Gallaher mai are fabrici in Rusia, Kazahstan si Ucraina.

Piata romana a tigarilor este dominata in acest moment de multinationalele JT International, Brittish American Tobacco si Phillip Morris – pe segmentul tigarilor scumpe si medii, iar pe segmentul tigarilor ieftine – de producatorul autohton SNTR. Gallaher este deja prezenta pe piata romana, cu tigarile Ronson.

Gallaher este a cincea companie internationala de tutun din lume si al patrulea producator din Europa, fiind prezent in 65 de tari din Europa si Asia.

Piata romana de tigari este greu de estimat din cauza contrabandei infloritoare desfasurate la punctele de frontiera, dar analistii estimeaza ca ea va creste de la an la an, in ciuda cresterii constante a accizelor la produselor din tutun – crestere prevazuta a atinge in momentul aderarii nivelul minim din Uniunea Europeana.

Producatorii de tigari sunt atrasi de piata romana datorita consumului mare, statisticile demonstrind ca virsta medie la care romanii incep sa fumeze scade de la an la an.

O caracteristica importanta a productiei autohtone de tigari este importul materiei prime, multinationalele refuzind sa utilizeze tutun romanesc. Din aceasta cauza, productia de tutun a Romaniei a scazut dramatic in ultimul deceniu, fapt reflectat si in negocierile cu Uniunea Europeana pe capitolul Agricultura.