Moneda nationala a reusit sa-si stopeze ieri scaderea din ultimele zile fata de euro, cursul anuntat de BNR fiind 37.405 lei, cu numai 29 lei mai mult decat in ziua precedenta. Cu toate acestea, de la inceputul acestui an, leul s-a apreciat in raport cu euro cu aproape 5 la suta, variatie care depaseste castigul de 3,5 la suta obtinut de leu pe intreg anul 2004.

Potrivit dealerilor bancilor comerciale, variatiile din sedinta de ieri arata ca raportul euro/leu se afla in apropierea unui nivel de echilibru. Cotatia euro a oscilat in intervalul 37.300 - 37.550 lei. "In momentul in care a ajuns la 37.550 lei, cursul a luat-o in jos, pana la 37.

360, dupa care au inceput sa apara ordine de cumparare in piata si s-a inchis la cursul anuntat de Banca Centrala", ne-a declarat dealerul unei banci comerciale. Jucatorii pietei au reactionat imediat la datele publicate de BNR pentru piata valutara de luni, lucru ce a determinat unele banci sa cumpere valuta. Acestia spun insa ca nu se asteapta ca euro sa scada sub pragul de 37.

000 de lei, ba chiar se asteapta la o depreciere a leului in raport cu moneda europena. "Motivul pentru care cursul euro s-a dus in jos este legat si de dobanzile foarte joase la lei, ceea ce a incurajat investitiile in valuta. Saptamana viitoare ne asteptam ca dobanda la lei sa ajunga iar la 15-16 la suta si bancile o sa inceapa sa vanda lei.

Sunt insa convins ca, in cazul in care euro da semne ca o sa coboare sub 37.000 lei, vor aparea cumparatori sau ne putem astepta chiar la o interventie a BNR", ne-a declarat dealerul unei banci comerciale. Spre deosebire de euro, dolarul a pierdut, de la inceputul anului, doar 1,45 la suta, dupa ce in 2004 a suferit o depreciere de aproape 11 procente.

Evolutia dolarului este influentata direct de variatia inregistrata pe pietele internationale de raportul euro/dolar. Dolarul a atins cel mai ridicat nivel fata de moneda unica europeana din ultimele doua luni, tranzactionandu-se la 1,3043 unitati fata de euro. Totusi, pe piata romaneasca, dolarul a mai coborat 58 de trepte, pana la nivelul de 28.587 lei.

Dealerii spun ca tendinta de depreciere a monedei americane se va relua, insa ritmul va fi probabil mai lent decat in perioada recenta.