Ministrul de stat Adriean Videanu promite ca anul acesta dividendele vor fi impozitate cu 5%, ca si anul trecut, nu cu 10%, cum stabileste legislatia fiscala. Investitorii au cerut ieri guvernului Tariceanu sa nu aplice impozitul pe dividende de 105 incepind din acest an deoarece, sustin ei, sumele incasate in 2005 corespund profiturilor obtinute in 2004, cind erau in vigoare alte reglementari.

Analistii financiari sustin ca, dincolo de argumente care tin de spiritul reducerii fiscalitatii, oriunde in lume Fiscul impoziteaza veniturile in momentul incasarii lor, fara sa tina seama de conditiile fiscale din momentul crearii profitului.

Intreprinzatorii au cerut executivului sa nu aplice anul acesta prevederile noului Cod Fiscal privind impozitarea dividendelor aferente profiturilor obtinute in 2004. Legislatia in vigoare precizeaza ca, incepind cu 2005, impozitul pe dividende creste de la 5% la 10%.

In cadrul conferintei “Anul economic 2005 si mediul de afaceri”, organizata de FinMedia, intreprinzatorii au reclamat faptul ca nu este corect sa impozitezi cu 10% dividende obtinute din activitatea desfasurata in anul financiar 2004, cind functionau alte reguli.

Potrivit Codului Fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2005, impozitul pe dividende creste de la 5% la 10% pentru persoanele fizice si ramine la 10% in cazul firmelor. Initial, guvernul Nastase intentiona sa creasca cu cinci procente si nivelul impozitarii dividendelor primite de firme, pina la 15%, dar a ales varianta egalizarii celor doua cote de impozitare, la 10%.

La finele anului trecut, cabinetul Tariceanu a aprobat ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care introduce cota unica de impozit de 16%, dar a mentinut cotele pentru dividende stabilite de guvernul anterior.

“Dividendele aferente exercitiului financiar 2004 obtinute de persoanele fizice vor fi impozitate cu rata aplicata si anul trecut, de 5%, prevedere care va fi reglementata prin normele Codului Fiscal”, a declarat ministrul de stat Adriean Videanu. Declaratie oarecum emotionala si, in mod cert, hazardata.

Matei Paun: “Impozitul se aplica in momentul platii”

Surse din Ministerul Finantelor spun insa ca legea fiscala cere aplicarea unui impozit in momentul in care apare venitul. Si analistii par surprinsi de posibilitatea aplicarii in anul 2005 a unei cote de impozit atasate anului fiscal 2004, chiar daca ea este mai mica. “Daca un venit este platit in 2005, el trebuie impozitat la cota din acest an, asta este regula fiscala oriunde in lume.

In Statele Unite, cind ai actiuni pe care le pastrezi ani in sir in portofoliu, si dividendele sint, la rindul lor, convertite in actiuni, impozitele fata de fiscul american se platesc in momentul lichidarii portofoliului, cind se incaseaza banii”, a precizat analistul financiar Matei Paun.

“Sigur e nelinistitor pentru investitori sa primeasca dividende in acest an, incasate ca urmare a activitatii din 2004, cind taxele erau diferite, si acestea sa fie taxate dublu. Dar ce poti sa faci? Aparent, e impotriva spiritului legii, insa Fiscul ia taxele cind se fac platile”, a comentat Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara Baltzar, Bloom&Pirvulescu”.

Pentru patroni, o prioritate imediata o constituie si modificarea Codului Muncii. “Noi cerem ca actualul Cod al Muncii sa fie aliniat la reglementarile europene, sa se creeze un echilibru intre drepturile angajatilor si cele ale angajatorilor”, ne-a spus ieri Maria Grapini, presedinte in exercitiu al Aliantei Dezvoltarii Economice a Romaniei.

Presedintele ADER spune ca, in forma actuala, legea care reglementeaza raporturile de munca include o serie de articole care permit interpretari. “Nu intelegem, de exemplu, de ce angajatorul trebuie sa se consulte in luarea unor decizii majore cu liderul de sindicat si ce se intelege prin “decizii majore””, ne-a explicat Maria Grapini.

Investitorii mai reclama procedurile greoaie prin care pot decide concedieri colective, dar si faptul ca un angajat are dreptul sa lipseasca nemotivat sau ca poate pleca dintr-o societate fara sa mai fie obligat sa dea preaviz. Noul Cod al Muncii a suscitat nemultumiri chiar de la aparitia lui.

La acea vreme, investitorii s-au plins ca actul normativ da prea multe drepturi angajatilor, ingradind puterea de decizie a patronilor. Codul Muncii este considerat de sindicate drept una dintre cele mai bune legi adoptate de guvernul Nastase.

Mihaela Balea, Lidia Moise