Serviciul de securitate al Ucrainei a confirmat acuratetea unei relatari aparute in ziarul New York Times, care afirma ca serviciul a facut in asa fel incat sa evite reprimarea, de catre trupele ministerului de interne, a protestatarilor din centrul Kiev-ului, pe data de 28 noiembrie.

Tabloidul Fakty i Komentarii, care a reluat miercuri articolul din New York Times, spune ca nu a fost in stare sa-l contacteze pe seful Serviciului de securitate, SBU, Ihor Smesko, insa potrivit secretarului sau de presa, conducerea serviciului nu are nimic de obiectat fata de continutul articolului.

Intr-un interviu acordat unui alt tabloid, Segodnya, si aparut tot miercuri, seful Departamentului de contrainformatii militare, Vitaliy Romancenko - una din sursele articolului aparut in New York Times - a confirmat ca in seara zilei de 28 noiembrie a primit un raport, conform caruia, generalul Serhiy Popkov, comandantul trupelor ministerului de interne, pusese o parte din unitatile aflate sub

comanda sa in stare de alerta deplina.

Romancenko spune ca stirea i-a fost confirmata de Popkov, pe care l-a avertizat in mod oficial de responsabilitatea care-i revenea pentru orice actiuni intrerpinse.

Ulterior, seful Serviciului de securitate, SBU, Ihor Smesko, l-a contactat pe ministrul de interne Mykola Bilokon.

In privinta afirmatiilor facute de comandatul trupelor ministerului de interne, Popkov, ca ar fi declarat starea de alerta din proprie initiativa, ca un exercitiu de pregatire, seful departamentului contrainofrmatiilor militare, Romancenko, spune: "am reactionat la fapte, si nu la explicatiile date de Popkov".

Romancenko neaga totodata ca Serviciul de securitate, SBU, ar fi luat partea candidatului opozitiei, Victor Iuscenko, dupa alegerile prezidentiale din 21 noiembrie.

El mai afirma ca seful serviciului, Ihor Smesko a spus clar personalului aflat in subordinea sa ca SBU nu sprijinea pe nici unul din candidati si ca, dupa inceperea protestelor, serviciul de securitate a cautat sa impiedice, prin toate mijloacele legale, orice varsare de sange.

Evenimentele din 28 de noiembrie se puteau foarte usor precipita.

"Atunci a fost momentul cheie", spune Victor Iuscenko, "cand soldatilor care patrulau le-au fost distrbuite cartuse".

Dupa cum scria ziarul Financial Times, asupra presedintelui Leonid Kucima s-au facut mari presiuni sa intervina in forta impotriva manifestantilor. Presiunile ar fi venit in primul rand din partea sefului echipei sale de consilieri, Victor Medveciuk, si primului ministru Victor Ianukovici.

Insa Leonid Kucima a refuzat, nedorind sa-si incheie presedintia cu mainile patate de sange.