Ati aflat ca bolnavii de la spitalul X nu maninca decit orez si sint tratati doar cu aspirina, indiferent daca au fracturi, gripa sau hepatita? Evident, toate acestea nu se intimpla din cauza rautatii medicilor sau a pornirilor hulpave ale personalului, ci din cauza faptului ca spitalul n-a primit inca banii de la buget.

Unde sint? Dumnezeu stie! Pe undeva prin promisiunile guvernantilor, prin cine stie ce canalizare a unei comune cu miza electorala sau prin oarece deplasare a parlamentarilor. Si nici stirea n-a aparut decit intr-un subsol de pagina a unui prapadit ziar de provincie. Cine sa citeasca o asemenea informatie? N-are parfum telenovelistic! E prea cruda.

Incurca rau si puterea, indiferent care ar fi ea.

Nici doctorii de la acel spital X n-ar fi prea fericiti de o asemenea “reclama”. Aparitia ei prin ziare sau difuzarea pe radio si TV ar speria lumea. Asa ca mai bine tac. Poate ca unii bolnavi se insanatosesc si de la aspirina. Efectul placebo asupra inchipuirii unor amariti mai poate aduce unora dintre medici o gaina, un picior de miel sau un git de gisca.

Dumneavoastra, telespectatori cu aptitudini telenovelistice, asteptati cu nerabdare premiere medicale. Unicate mondiale. Si doctorii nu mai cauta decit pacientii care sa le aduca un succes international. Adica un bolnav cu o tumora de sute de kilograme. Sau unul cu un penis tocat marunt pe care sa-l recompuna in piesa celui mai viril roman.

Adevarul e ca avem citeva celebritati medicale care ne dau impresia ca nu mai opereaza decit in transmisie televizata. Si Irinel Popescu, si doctorul Lascar, si Serban Bradisteanu. Tele-somitatile noastre fac minuni medicale planetare intr-un sistem de sanatate dezorganizat, sarac, nereglementat. Sau prost reglementat.

I-ati vazut pe toti acestia sa tipe pentru starea de sanatate a romanilor? Ei sint doar campioni mondiali. Iar numele Romaniei, un fel de Zanzibar al sanatatii, face ocolul pamintului in timp ce laureatii Premiului Nobel pentru medicina se tot intreaba cum Dumnezeu au obtinut vracii din Zanzibar asemenea succese.

Romania, tara cu enorme probleme de sanatate (nu de mult, ministerul de resort a fost condus de un distribuitor de tigari si ciocolata, trecut cindva printr-o facultate de medicina), s-a aflat iarasi in atentia planetei cu o nastere a unei pensionare lovite de literatura.

Doctorul Bogdan Marinescu, parte medicala a Partidului Democrat care tocmai a nascut si un presedinte al Romaniei, a izbutit si el sa se alature galeriei de somitati. Cel care ne-a demonstrat ca si un camin de batrini poate fi transformat in maternitate se adauga de-acum impresionantei galerii de facatori de minuni.

A dus Romania pe prima pagina a ziarelor. Si pina cind va aparea un alt doctor (evident, acesta nu poate fi decit din Romania) care sa schimbe picioarele din spate ale unui cal cu doua picioare din fata, obtinind astfel cel mai rapid animal de pe planeta, va trebui sa ne multumim cu popularitatea lui Mutu, trecut de pe cocaina pe bautul protestatar de motorina.

Performanta bunicii Adriana Iliescu nu incununeaza nici o cariera profesionala de doctor, nici una de mamica. Asta ca sa nu mai vorbim de un sistem medical care se ocupa cu asemenea aiureli, in timp ce bietele femei sint obligate sa nasca in conditii nu tocmai onorabile (parca mai an ne-a revoltat situatia de la Ploiesti, unde un copil declarat mort a ajuns sa-i strige mamei sale, mamii, mamii!).

Romanii au revolutionat medicina si civilizatia. Fac copii care imediat dupa nastere pot zice, buni-buni! Si pe urma ii pot oferi la export! Dupa ce am convins planeta ca reprezentam cea mai dinamica piata de copii, acum sintem pe cale sa o socam cu veleitatile noastre maternale.

Performanta doctorului Bogdan Marinescu, provocatoare de uimire si suspine, are totusi un merit. Revitalizeaza viata sexuala a bunicilor. De acuma se pun cu totii pe munca, in speranta ca vor dobori recordul mondial adus din Romania. La urma urmei, chiar ne putem intrece. Virsta de 67 de ani este totusi o bagatela!