"Privind indeaproape la transformarile remarcabile ale Romaniei, sunt uimit de pesimismul urias de astazi privind democratia din Irak. Irakul din 2003 avea multe in comun cu Romania anului 1989", afirma ambasadorul SUA, Jack Dyer Crouch II, intr-un articol aparut zilele trecute in "Wall Street Journal".

Ambasadorul analizeaza sansele de democratizare ale Irakului, pornind de la experienta ultimilor 15 ani parcursi de Romania. "Tanara democratie a Romaniei" este data ca exemplu in privinta posibilitatilor de a depasi un trecut la fel de dureros ca acela al Irakului.

Regimul de teroare al lui Saddam Hussein este comparat cu cel al lui Ceausescu, iar controlul economiei romanesti de catre o mana de nomenclaturisti este considerat de diplomatul american ca fiind principala dificultate pusa in fata democratiei noastre si care a dus la instaurarea coruptiei. Desi crede ca coruptia din Romania reprezinta "inca o problema (...

) criticata de tot spectrul politic si care s-a dovedit hotaratoare in alegerea noului presedinte", ambasadorul Crouch isi pune sperantele legate de tara noastra in tanara generatie, care a crescut intr-o societate libera si a avut ocazia sa studieze si sa munceasca in Occident.

In fata cititorilor americani sunt aduse ultimele exemple in favoarea evolutiei pozitive a tarii noastre: transferul de putere de la Bucuresti de luna trecuta si "contributiile importante la securitatea si stabilitatea Europei, precum si in Irak si Afganistan".

In ciuda "multor pasi inapoi", intre care Crouch aminteste mineriada din 1990, ambasadorul afirma ca "rabdarea aratata de natiunile libere ale lumii acum 15 ani in Romania ar trebui sa fie aplicata si in Irak". Crouch respinge ideea ca irakienii nu sunt capabili sa imbratiseze democratia, aratand ca "multi spuneau acelasi lucru despre romani la inceputul anilor '90".

Ambasadorul considera ca numai un angajament ferm al comunitatii internationale in Irak poate duce la democratizarea acestei tari, asa cum si Romania a fost mai intai cooptata in Parteneriatul pentru Pace, acceptata apoi ca membru in NATO si, in fine, pe cale sa adere la UE. "Romanii stiu ca drumul spre democratie este lung si dificil.

Dar, asa cum veti auzi pe strazile Bucurestiului astazi, democratia este singura cale de urmat", apreciaza Crouch in incheierea articolului sau, facand apel ca "tarile libere" sa ofere si irakienilor sansa de a putea spune la fel. Ne intrebam daca distinsul diplomat a reusit sa iasa din ambasada si sa ia contact cu realitatile din Romania altfel decat privind pe geamul limuzinei blindate.