Banca de Export- Import a Romaniei EXIMBANK- SA are alocată in acest an de la bugetul de stat suma de 3.430 de miliarde lei pentru stimularea exporturilor şi producţiei de export, faţă de 2.970 miliarde lei cat a avut in 2004.

Ca şi anul trecut, EXIMBANK va cheltui integral această sumă pentru stimularea exporturilor prin produsele de asigurare şi garantare.

Incepand cu 2005 EXIMBANK desfăşoară operaţiuni de asigurare şi reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu şi lung numai in contul statului, nu şi in cont propriu, conform modificărilor aduse in toamna lui 2004 „Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export - Import a Romaniei EXIMBANK - S.A.

şi instrumentele specifice de susţinere a comerţului exterior”. Renunţarea la activitatea de asigurare şi reasigurare in nume şi cont propriu a fost necesară pentru alinierea legislaţiei şi a statutului Eximbank la standardele Uniunii Europene.

De asemenea, tot din acest an, garanţiile de export nu vor mai fi emise de Ministerul Finanţelor ca pană in prezent, ci direct de către Eximbank, după aprobarea lor de către Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior.

Prin modificarea Legii de funcţionare a EXIMBANK, banca se situează la nivelul tuturor instituţiilor de tip ECA din intreaga lume, fiind o adevărată agenţie de asigurare a creditelor de export, conform cerinţelor Uniunii Europene.

Acest lucru este dovedit şi de certificatul ISO 9001/2001 privind sistemul de management al calităţii pentru intreaga activitate, obţinut de Eximbank la sfarşitul anului 2004.