Ioan Amarie a dat iar o proba de orientare politica. A sters din raportul PNA pe 2004 tocmai cazul invocat cel mai des pina la alegeri: dosarul Flota. In timpul prezentarii raportului, alaturi ii statea unul dintre inculpati: Traian Basescu.

Raportul prezinta toate cazurile finalizate anul trecut de catre procurorii PNA, care au fost trimise in instanta. Numarul total al dosarelor: 26. Numele aparute aici nu sint nici pe departe cunoscute de publicul larg. Reman Domocos Gheorghe, un fost director din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei care a luat mita 180.000 de USD.

Doi medici de la Spitalul Militar si de la Directia Generala a Penitenciarelor, care, la fel, au pus mina pe o spaga „grasa“: 4.000, respectiv 1.300 de dolari. Sase persoane, angajate ale Bancii Transilvania – sucursala Bacau, care au acordat ilegal credite in valoare de 34 de miliarde de lei.

Un general din MApN care, la rindul lui, a bagat in buzunar o spaga de 12.500 de dolari. Un alt general din aceeasi structura a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

Mai multe persoane din cadrul RADET si un ofiter SRI care „au pretins si primit, in mod repetat“ de la o firma germana bani si bunuri in valoare de 500.000 de marci germane. Pentru luare de mita a fost cercetata si o judecatoare din Ineu. Suma totala: 10.000 de marci germane.

Un alt caz „spectaculos“ instrumentat anul trecut de catre procurorii PNA este al unui asistent universitar din Iasi care a fost arestat pentru ca a cerut de la trei absolventi ai Academiei de Politie cite 500-600 de dolari pentru a interveni pe linga profesorii de aici.

Csibi Istvan, piatra de temelie a PNA

Piesa de rezistenta a raportului PNA este insa anihilarea retelei „de mare coruptie“, construita de afaceristul harghitean Csibi Istvan. Rezultatul acestei actiuni este anuntat pompos de PNA ca fiind produsul unei colaborari strinse cu SRI, pe parcursul a 10 luni de zile.

Impreuna cu Istvan, au fost trimisi in judecata alti 6 inculpati, printre care Moise Flueras, fostul sef al Directiei Generale a Finantelor Publice Harghita si adjunctul acestuia, Stefan Gogu.

Desi spectaculoasa, ancheta PNA in acest caz, nu se poate inscrie nicidecum in marele plan al combaterii coruptiei din Romania, fiind mai degraba orientata impotriva unui conclav infractional local.

PNA nu-l supara pe presedintele Basescu

De remarcat este ca in raportul PNA nu se face nici o referire la solutionarea celebrului dosar „Flota“, pe care seful PNA, Ioan Amarie, il mentiona, pina cu o luna in urma, drept un succes in lupta impotriva marii coruptii si o proba de echidistanta

politica, dat fiind ca au fost anchetati trei fosti ministri ai Transporturilor: Traian Basescu, Aurel Novac, Paul Teodoru, precum si alte persoane implicate in vinzarea unor nave romanesti.

De altfel, acest dosar a fost cel mai politizat „scandal de coruptie“ din ultimii 15 ani. De aceea, omiterea solutiei data de PNA in cazul „Flota“ in raportul privind activitatea acestei institutii pe anul 2004 pare suspecta.

Mai ales in conditiile in care acesta a fost intocmit dupa cistigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, inculpat in dosarul amintit.