Reforma PSD s-a transformat in restauratie. De luni, Delegatia Permanenta va fi repusa in drepturi. Astfel, vor reveni la cirma PSD si „greii“ partidului, vicepresedintii indepartati de Adrian Nastase din ratiuni de reforma.

Decizia de reinviere a Delegatiei Permanente i-a fost dictata lui Adrian Nastase, miercuri seara la o sedinta a Organizatiei PSD Bucuresti de catre Ion Iliescu si Dan Ioan Popescu.

Indignat de planul lui Nastase de a alege la urmatorul Birou Executiv o noua Delegatie Permanenta, Iliescu a ridicat problema in sedinta de partid a unei organizatii puternice, care i-a fost intotdeauna ostila fostului premier. El a motivat rezistenta fata de planul lui Nastase spunind ca „o astfel de decizie nu ar fi conforma cu statutul PSD“.

Iliescu a fost sustinut de vicepresedintele Dan Ioan Popescu si de vociferari din sala ticsita cu oamenii acestuia care au cerut ca fosta Delegatie Permanenta sa fie repusa in drepturi. Pe moment, Nastase a spus doar „bine, sa vedem“.

Ulterior, cind s-a retras la o discutie privata doar cu Iliescu si Dan Ioan Popescu, Nastase a acceptat ca deciziile importante ale partidului, cel putin pina la sfirsitul lunii ianuarie cind va avea loc Biroul Executiv, sa fie luate si cu participarea vicepresedintilor.

Schimbarile sefilor locali ai PSD, pregatirea congresului si restructurarea partidului vor fi decizii pe care Nastase va trebui sa le ia flancat de Iliescu si oamenii sai. Luni la ora 10 va fi prima sedinta. Aici se va decide daca Delegatia Permanenta conduce partidul pina la Biroul Executiv sau pina la congres.

Iliescu puncteaza, Nastase incaseaza

Dar meciul dintre Nastase si Iliescu inca se joaca. Prin mutarea de miercuri seara, Iliescu a marcat o victorie importanta. Izolat pina acum de centrul de decizie in partid, prin reinvierea Delegatiei Permanente el a reusit sa-si readuca oamenii la masa de unde se controleaza partidul.

De unde pe fondul vidului de putere in PSD, liderii partidului se intilneau pe grupuri si grupulete, ferindu-se unii de altii, iar sustinatorii lui Nastase conduceau dezbaterile despre reforma partidului, Iliescu a reusit sa centralizeze deciziile in partid in sedintele Delegatiei Permanente, structura bine impanata cu oamenii sai precum Ioan Mircea Pascu, Doru Ioan Taracila etc.

De altfel, Iliescu i-a reprosat lui Nastase la sedinta organizatiei Bucuresti ca „partidul a devenit o anexa a guvernului“ si ca „a promovat ministrii direct ca vicepresedinti ai partidului“.

Prin acest repros, Iliescu s-a referit la Ioan Rus, Mihai Tanasescu, Ilie Sirbu, Mircea Geoana, Victor Ponta, Serban Mihailescu si Dan Matei Agathon, dar si la cei promovati de Nastase in Biroul Coordonator: Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Marian Sirbu, Rovana Plumb, Zamfir Dumitrescu etc.

Tiradele lui Iliescu s-au indreptat si catre noii „strategi ai partidului“: Alin Teodorescu, Vasile Dincu, Dan Mihalache, Victor Ponta. „Oamenii astia nu reprezinta nimic pentru partid. Cine sint ei sa reformeze partidul?!“ a tunat Iliescu impotriva celor pe care Nastase i-a delegat sa conceapa un proiect de restructurare a partidului.

In acest timp, din sala prin vociferari de genul „reformatori fara organizatii de partid“ veneau aprobari pentru fulgerele lui Iliescu. „Nastase tacea“, ne-au relatat surse din partid, prezente la sedinta.