Dan Voiculescu si-a consolidat ieri cistigurile bursiere de pe urma lichidarii actiunilor la rafinaria lui Dinu Patriciu. Acestuia i se pare „de neinchipuit“ ca Dan Voiculescu ar fi in stare sa incerce sa manipuleze piata.

Petromidia a incasat ieri al treilea soc bursier din ultima saptamina de subscriere la majorarea de capital a rafinariei.

Actionarii, care au dreptul sa cumpere trei actiuni pentru fiecare zece, au aflat dintr-un ziar central ca ministrul Economiei, Codrut Seres, refuza sa semneze ordonanta de conversie a datoriilor Petromidia in obligatiuni ale statului.

Volumul tranzactiilor a crescut ca urmare a ofertei mari din cursul diminetii si a unui volum mare al ordinelor de cumparare spre sfirsitul sedintei de tranzactionare. Dealerii care au vindut dimineata au inceput sa regrete.

Mai tirziu, ministrul Seres si-a nuantat pozitia, spunind ca de fapt nu apucase sa citeasca ordonanta.

Patriciu ar putea fi avantajat

Conform unor surse de pe piata, pretul ar fi fost corectat inclusiv de brokerii care lucreaza pentru grupul Rompetrol. Presedintele grupului, Dinu Patriciu, a refuzat sa confirme sau sa infirme aceasta informatie, dar a spus ca oricum interventiile grupului se limiteaza la cel mult 10% din volumul total tranzactionat.

Pe parcursul zilei de ieri, actiunile Petromidia (RRC) au variat cu 7% intre un minim de 1020 de lei si un maxim de 1090 de lei. Este util de precizat ca astazi expira termenul de subscriere pentru majorarea de capital ce ar putea sa aduca 100 de milioane de euro in companie.

Patriciu ar putea fi avantajat daca actionarii nu isi exercita dreptul de preemtiune. Astfel, i-ar creste cota de participare in contul retelei de benzinarii, pe care a inclus-o in societate.

Scandal in familie?

Atitudinea ministrului umanist este greu de explicat, in conditiile in care Patriciu si Voiculescu sint parteneri de afaceri. Un sfert din productia Petromidia este distribuita de Voiculescu. Intrebat cum isi explica gestul lui Seres si care mai sint relatiile de afaceri cu Voiculescu, Dinu Patriciu ne-a raspuns: „Relatiile sint normale.

Mi se pare de neinchipuit sa fie vorba de o manipulare a pietei“. Cu doar doua zile inainte, marti, cotatia RRC fusese afectata de inceperea cercetarii penale de catre Parchet impotriva a trei directori ai rafinariei.

Cel care pare sa fi avut cel mai mult de cistigat in urma celor doua intimplari este Dan Voiculescu. Fiica acestuia si-a lichidat pachetul de actiuni la Petromidia vinerea trecuta, cind cotatiile ajunsesera la maxim. Volumul tranzactiilor a crescut de trei ori fata de medie.

Anuntul Parchetului, facut luni, si-a produs efectele pe bursa marti. Volumul tranzactiilor s-a dublat. Iar atitudinea de miercuri a lui Codrut Seres s-a resimtit joi. Volumul a crescut cu 50%.