Sorin Oprescu este favoritul organizatiei PSD Bucuresti pentru Primaria Capitalei. Despre desemnarea sa drept candidat s-a discutat, miercuri seara, intr-o reuniune mai restransa a liderilor partidului, tinuta dupa sedinta organizatiei Capitalei. In mod formal, in urmatoarea perioada vor avea loc sedinte la sectoare, pentru nominalizarea persoanei potrivite sa intre in cursa pentru Bucuresti.

Pesedistii bucuresteni au convenit, in prezenta lui Adrian Nastase si Ion Iliescu, ca de aceasta data candidatul sa fie o persoana din interiorul filialei, nu venita din afara, cum a fost cazul lui Mircea Geoana. Batalia nominalizarii s-a purtat intre sustinatorii lui Sorin Oprescu si cei ai lui Marian Vanghelie, dar, in cele din urma, Oprescu a avut castig de cauza.

Surse din organizatie spun ca doctorul este singurul mai apropiat ca structura de ceea ce doresc bucurestenii, adica o persoana autoritara, dar si fara complexe. Totodata, Sorin Oprescu este singurul care nu este identificat cu PSD atat de mult, find considerat un pesedist atipic, ceea ce, paradoxal, reprezinta un avantaj in lupta pentru Primarie.

Sorin Oprescu ezita inca in a accepta candidatura, dar se pare ca nu prea are ce face. El este inca marcat de esecurile sale anterioare in materie de primarie. In 1998 a pierdut in fata lui Lis, la un procent, iar in 2000 a pierdut, din nou, cu 1,3%, in competitia cu Traian Basescu.

Cu toate acestea, Oprescu este bine cotat in organizatie, insa a avut, la un moment dat, o relatie destul de incordata cu conducerea, atat cea de la Bucuresti, cat si cu Adrian Nastase. Cu ambii s-a impacat pe parcurs. Oprescu este cunoscut dintotdeanua ca un apropiat al lui Ion Iliescu, ceea ce-i intareste acum pozitia in partid.

Declaratie politica marca Vanghelie:

Daca-l intalnesc pe Oprea, il bat

Dincolo de problema candidatului, mentionata mai mult in treacat, sedinta de la Bucuresti a fost ca un repros colectiv la adresa lui Adrian Nastase, gasit, indirect, vinovat pentru esecul alegerilor. De altfel, la finalul sedintei, Nastase si-a inceput discursul in felul urmator: "Au fost doua zvonuri privind convocarea acestei sedinte.

Primul ca sa-i taiem capul lui Dan Ioan Popescu, iar al doilea ca sa ma certati pe mine". Sala i-a raspuns instantaneu: "Al doilea, al doilea". Majoritatea vorbitorilor au spus ca impunerea lui Geoana drept candidat si numirea unui Birou Coordonator la Bucuresti, condus de Mihai Ursache, sunt gesturi care au afectat viata organizatiei si au dus la esec.

Marian Vanghelie l-a criticat dur pe unul din membrii Biroului Coordonator, Gabriel Oprea (fost prefect si ministru al Administratiei), pe care l-a numit "golan" si despre care spune ca il va bate daca ii va iesi in cale.

Pesedistii bucuresteni au spus ca persoanele de care s-a inconjurat Nastase sunt arogante si nu se poate vorbi cu ele, aici fiind nominalizat, printre altii, Victor Ponta, acuzat ca, in loc sa ajute partidul, se ocupa asta-vara de gasirea unui loc in Parlament pentru apropiata sa, Daciana Sarbu.

Si Dan Ioan Popescu a avut un discurs in care l-a atacat voalat pe Adrian Nastase, acuzand centrul ca nu a ajutat deloc organizatia. Cu toate acestea, participantii au fost de acord ca echipa Iliescu-Nastase reprezinta solutia pentru PSD, dar numai daca, bineinteles, din formula de conducere va face parte si Dan Ioan Popescu.

"Sunt bucuros sa constat ca organizatia noastra functioneaza cu spirit critic, dinamic", a spus Adrian Nastase dupa intrunire, adaugand ca in zilele urmatoare "va fi reactivata Delegatia Permanenta de Bucuresti, pentru a se trece de indata la pregatirea campaniei pentru partiale". Nastase a mai spus ca sprijinul organizatiei pentru Dan Ioan Popescu "a fost foarte evident".

Ion Iliescu a stat ceva mai departe de toate aceste framantari, cu toate ca a participat la sedinta, fiind clar ca intre el si Dan Ioan Popescu exista o buna colaborare.

Iliescu a spus, dupa sedinta, ca a fost un prilej de a lua "contact" cu viata de partid si ca "partidul are nevoie de asa ceva, de discutii deschise, de analize si orice pareri sunt bine venite, orice critici sunt necesare, numai ca aceste critici trebuie sa le facem noi, cu fortele noastre, in interiorul structurilor de partid, nu sa iesim in piata publica".