Guvernul a hotarat ca Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor sa fie transferate din subordinea Autoritatii Nationale de Control in subordinea Ministerului Finantelor, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu la incheierea sedintei Executivului.

Ministerul Finantelor va prelua toate drepturile si obligatiile ANC, aferente coordonarii celor doua institutii, inclusiv bunurile mobile si imobile aflate in administrarea sau proprietatea acestora.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, Ministerul Finantelor va supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative pentru reglementarea masurilor privind reorganizarea si functionarea celor doua institutii, precum si a Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"Aceasta masura este necesara pentru o mai buna colectare a veniturilor la bugetul statului si astfel vom respecta si intelegerea pe care o avem cu FMI", a precizat Tariceanu, fara a preciza insa in ce consta reorganizarea ANAF.

Ordonanta mai prevede ca personalul institutiilor care se reorganizeaza sau isi schimba raporturile de subordonare isi vor mentine pana la data intrarii in vigoare a noii legi a salarizarii personalului din institutiile publice nivelul salarizarii prevazut prin actele normative in vigoare. Ordonanta intra in vigoare in termen de trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Reamintim ca fostul guvern a decis trecerea Garzii Financiare si a Vamii din subordinea Finantelor in subordinea Ministerului-mamut condus de Ionel Blanculescu, pe motiv ca astfel se va asigura o mai buna activitate de control, insa timpul a dovedit ca rezultatele au fost mult sub asteptari, aparand si o lipsa de coordonare in ceea ce priveste activitatea de control fiscal.

George SOLOMON, Loredana VOICULESCU