Presedintele Bush si-a inaugurat, ieri, cel de-al doilea mandat, printr-o suita de ceremonii de o stralucire fara precedent, care au culminat cu depunerea juramantului in fata Congresului, cu traditionala cuvantare in care seful Executivului american si-a prezentat liniile mari ale politicii interne si internationale pentru viitorii patru ani si cu fastuoasa parada, urmarita de zeci, sute de mii

de locuitori ai capitalei si, prin intermediul transmisiile televizate in direct, de o buna parte a populatiei planetei.

Datorita decalajului orar, aceste evenimente s-au petrecut, in succesiunea lor, dupa inchiderea editiei, in ziarul de maine urmand a reveni pe larg asupra ansamblului ceremoniilor si asupra discursului inaugural, asteptat cu un urias interes, deopotriva, de catre marile cancelarii, ca si de opinia publica de pretutindeni.

Intre timp, personalitati politice, analisti si comentatori de frunte, in general canalele mass media din intreaga lume incearca sa descifreze care vor fi prioritatile interne si externe ale noii administratii Bush, menite sa aiba, pornind de la situatia Americii de unica supraputere a lumii, consecinte pana in cele mai indepartate colturi ale globului.

Deosebit de semnificative sunt, in aceasta privinta, considerentele premierului britanic, Blair, prietenul si aliatul cel mai apropiat al lui Bush, impartasite cunoscutului scriitor si publicist Timothy Garton Ash, de la cotidianul londonez "Guardian", in sensul ca, in cursul celui de-al doilea mandat al sau, actualul locatar al Casei Albe va aborda problematica mondiala intr-un mai accentuat

spirit al consensului decat pana acum. Presedintele a ajuns la concluzia ca terorismul nu poate fi combatut doar pe cale militara si ca "perspectivele cele mai promitatoare ale coexistentei pasnice rezida in extinderea democratiei si a drepturilor omului".

Acordand importanta cuvenita masurilor armate, presedintele considera ca solutionarea problemelor care confrunta omenirea implica o abordare multilaterala.

El este dispus sa actioneze, in acest sens, impreuna cu alte tari, fiind foarte important ca prima sa vizita in cadrul noului mandat va fi in Europa - tocmai pentru ca se cunosc diferentele de opinii cu unele tari europene, mai ales Franta si Germania.

Un lucru pozitiv, in opinia multor comentatori, este faptul ca, prin promovarea Condoleezzei Rice, America nu mai vorbeste restului lumii prin doua voci separate, cea a Departamentului de Stat si cea a Departamentului Apararii, stiute fiind divergentele de vederi dintre fostul secretar de stat Colin Powell si ministrul Apararii, Donald Rumsfeld (care si-a pastrat postul), ci pe o singura voce,

ceea ce va fi in avantajul unei politici coerente.

O buna parte dintre analisti considera ca, manifestand atentia corespunzatoare fata de problematica internationala, in urmatorii patru ani, presedintele se va concentra, totusi, asupra problematicii interne, intentionand sa actioneze "agresiv" in vederea realizarii in practica a unei agende care include aspecte ce-l intereseaza in gradul cel mai inalt pe americanul de rand.

Este vorba, intre altele, de un sistem privat de asigurari sociale pentru tinerii muncitori, de impunerea anumitor restrictii in chestiunea avorturilor sau de respingerea casatoriilor intre homosexuali, socotite inadmisibile.

El va actiona insa prudent, pentru ca are de gestionat o situatie interna in care aproape jumatate din americani au votat pentru Partidul Democrat, interesul sau fiind evitarea unor masuri care ar putea adanci clivajele existente. ...Ochii intregii lumi sunt, mai mult decat oricand, atintiti, in aceste zile, asupra Americii.

Mai mult decat oricand, de raspunsurile care vor veni de la Casa Alba si de pe Capitol Hill depinde configuratia viitorului imediat si mai indepartat.