BCR, BRD, ING, HVB Bank, UniCredit, Raiffeisen Bank si Citibank sunt banci care au dezvoltat servicii speciale pentru clientii cu bani. Toate aceste institutii pun la dispozitia romanilor bogati oferte tentante, care pornesc de la dobanzi si comisioane avantajoase pana la existenta unui "bancher personal".

Conditia esentiala pentru a beneficia de aceste servicii speciale este sa ai peste 100.000 de euro. Potrivit estimarilor ING Bank, in Romania exista aproximativ 50.000 de potentiali clienti de private-banking.

Servicii de top pentru clienti de top

Oferte promotionale la credite si depozite (dobanzi si comisioane mai avantajoase), pachete de produse, carduri carora le sunt asociate tot felul de facilitati de genul includerii unor asigurari sau al unor reduceri, existenta unui "bancher personal" - toate acestea compun o ofeta de private-banking.

Ideea principala este aceea ca un angajat specializat al bancii sa poata arata clientilor modalitatea de a acumula capital, de a-i conserva valoarea sau chiar de a i-o creste.

Totodata, bancile isi consiliaza clientii nu numai in ceea ce priveste destinatia pe care ar trebui sa o ia investitiile lor, ci si in ceea ce priveste ponderea din capitalul de care ei dispun ce trebuie investita in anumite instrumente de plasament.

ING Bank - primul operator pe piata de private banking

ING este prima institutie financiara care a introdus servicii de Private Wealth Management (Gestionarea Activelor Private) in Romania, in anul 2001.

Pentru investitii, clientii au la dispozitie mai multe instrumente, de la depozite la termen in lei si valuta, titluri de stat si actiuni cotate pe pietele financiare, pana la eurobonduri in tara si strainatate sau bonduri municipale.

Potrivit reprezentantilor bancii, in prezent, ING are peste 500 de clienti de private banking, care beneficiaza, in primul rand, de consiliere personalizata, in functie de profilul personal - de la apetitul pentru risc pana la preferintele in privinta investitiilor.

Un avantaj important, in unele cazuri, este posibilitatea pentru clientii romani, care au conturi in afara Romaniei si doresc sa le administreze acolo, de a lucra, prin noi, cu sucursala ING din tara respectiva. In plus, clientii beneficiaza de dobanzi negociabile la depozite, prioritate la acordarea de credite etc.

Calin Pop - Corporate Communication Manager Country Management la ING Bank: "Clientii private-banking sunt romanii care dispun de sume destul de mari, dar nu atat de mari incat un intreprinzator, spre exemplu, sa nu poata ajunge la ele - suma minima de la care un client roman beneficiaza de private banking este de 100.

000 euro, comparativ cu alte tari, unde aceasta suma este mult mai mare".

BRD are o agentie de private banking

Private banking-ul este un concept nou in Romania, insa in acelasi timp este o activitate bancara specializata de mare traditie in cadrul grupului Société Générale, actionarul majoritar al BRD - Groupe Société Générale.

Activitatea de private banking se sprijina in cadrul Grupului Société Générale pe o experienta de peste 100 de ani, desi structurarea in forma actuala a intervenit doar in a doua jumatate a anilor ’90.

Istoria acestei activitati la Société Générale incepe in 1893, cand a fost creata Société Générale Bank & Trust Luxemburg, in timp ce marca SG Private Banking exista din 1997. Dispozitivul SG Private Banking numara filiale in 22 de tari, intre care se regasesc banci specializate renumite, cum ar fi Hambros Bank din Londra sau Ruegg Bank din Elvetia.

Aceasta structura se ocupa de diversificarea patrimoniului clientilor, solutiile propuse clientelei mergand de la gestiunea portofoliului de plasamente pana la serviciile bancare personalizate. Consilierii de clientela construiesc, in functie de patrimoniul clientului si de obiectivele acestuia o strategie globala de investitii.

Agentia de private banking BRD Primaverii, deschisa in primavara anului trecut, are deja un numar important de clienti.

In cazul in care clientii bancii doresc produse care nu sunt disponibile in Romania, ei vor fi orientati catre produsele oferite in cadrul Grupului Société Générale, care detine filiale axate pe private banking in toate zonele cu potential de pe glob, chiar si in cele mai indepartate - Hong Kong, Bahamas, Singapore, Tokio.

Traian Traicu - Seful Serviciului Relatii cu Media din cadrul Directiei de Comunicare a BRD - Groupe Societe Generale: "In Romania se doreste conjugarea experientei Grupului Société Générale cu prezenta puternica si cu prestigiul de care se bucura BRD in Romania. Oferta locala este inca limitata, tinand cont de mediul economic, insa nu este neglijabila.

BRD dispune deja de produse de economisire si de credit adaptate clientelei haut-de-gamme; societatea de brokeraj a bancii, BRD Securities, intretinand relatii stranse cu marile piete de capital ale Europei, cum ar fi Londra sau Paris. Pe de alta parte, filiala BRD/SG Corporate Finance isi poate aduce contributia la proiecte care vizeaza gestiunea de patrimoniu.

Banca va avea si alte initiative in acest sens, in special in ceea ce priveste crearea unui nou fond de plasament".

HVB Bank deserveste 270 de clienti

Serviciul de Private Banking de la HVB Bank se adreseaza clientilor de top ai bancii, cu lichiditati de minimum 100.000 euro. In acest moment, divizia de Private Banking a HVB Bank deserveste 270 de clienti.

La HVB Bank, Private Banking-ul se traduce prin faptul ca fiecare client beneficiaza permanent de solutii financiare complete si personalizate, de o mare varietate de optiuni investitionale, precum si de informatii privind performanta diverselor instrumente financiare.

Prin intermediul Private Banking-ului, clientul poate investi in Titluri de Stat, BVB, RASDAQ, bonduri municipale, Eurobonduri, atat in tara, cat si in strainatate. De asemenea, beneficiaza de plasamentele valutare la ordin, de o oferta speciala pentru intreaga familie si de consilierea in ceea ce priveste Personal Finance.

Tot prin Private Banking este asigurata si asistenta de tip "one-stop-shop", prin care, indiferent de necesitatile financiare la care se refera (credit, finantare etc), cererea clientului va fi intotdeauna rezolvata de private banker-ul care il consiliaza in mod curent.

Liliana Damianov - Head of Private Banking Division la HVB Bank Romania: "Profesionalismul, confidentialitatea absoluta, disponibilitatea permanenta fata de nevoile si cererile clientului (consultantilor HVB Bank le este strain cuvantul "nu"); deschiderea si flexibilitatea utilizarii diferitelor solutii si instrumente sunt principiile care stau la baza dezvoltarii acestui serviciu HVB

Bank.

Un alt concept care ne defineste este si acela al autodepasirii. Ca urmare, incercam permanent sa largim gama de produse oferite, colaborand continuu cu centrul financiar al Grupului, din Viena. Scopul urmarit este acela de a pune la dispozitia clientilor nostri orice serviciu financiar pe care il solicita".

BCR are deja cateva sute de clienti

Incepand cu anul 2004, Banca Comerciala Romana ofera clientilor sai servicii de Private Banking. Aceste servicii se adreseaza clientilor persoane fizice cu venituri mari si foarte mari care necesita o administrare complexa a portofoliului.

Echipa de specialisti a BCR va urmari indeplinirea obiectivelor financiare ale clientilor persoane fizice, oferind solutii financiare adecvate profilului de risc solicitat si asumat de fiecare client.

Prin aceasta activitate, BCR ofera atat produse si servicii bancare de inalta clasa cat si consiliere financiara la un nivel profesional ridicat unui segment de clientela care isi manifesta interesul pentru administrarea complexa a disponibilitatilor.

Grupul BCR contribuie la indeplinirea obiectivelor financiare ale clientilor sai prin toate cele patru subsidiare interne, respectiv BCR Securities, BCR Asset Management, BCR Asigurari si BCR Leasing.

Astfel, fiecare client care detine in conturile BCR o suma mai mare sau cel putin egala cu echivalentul a 100.000 Euro va beneficia de serviciile unui bancher personal care-i va oferi cele mai potrivite solutii pentru o gestionare eficienta a resurselor financiare in conditii de confidentialitate si flexibiliate maxime.

Coordonatele principale ale activitatii de Private Banking in BCR s-au stabilit in urma unei fructuoase colaborari cu reprezentantii IDS Sheer, avand ca model activitatea similara desfasurata de bancile externe de renume, adaptata la caracteristicile pietei din Romania.

"Acest serviciu bancar este inca la inceput in Romania, dar tot mai multe banci importante se orienteaza catre acest segment de clienti , BCR a ajuns ca in numai cateva luni de la lansare sa aiba sute de clienti private banking", ne-au precizat oficialii bancii.

Cornel Cojocaru, Director Executiv al Directiei Comunicare din cadrul BCR: "Acele persoane cu putere financiara ridicata vizate de private banking se arata reticente la primul contact cu banca.

Dar inteleg avantajele: consiliere si administrare profesionista a banilor cu reflectare in sfera castigurilor ridicate si al costurilor reduse (altele decat la produsele standard ale bancii) si foarte important, confidentialitate deplina.

Clientii BCR pot beneficia de pachete integrate de produse, linii de credit, carduri de lux si produse asociate cardurilor, plasamente in fonduri de investitii, depozite cu dobanzi preferentiale, internet banking, asigurari, etc".