"Famiglia Seuleanu", asa sunt numiti cei aflati la conducerea radioului public. Pusi in slujba PSD, au devenit corifei ai oportunismului si cenzurii. Ei au adus radioului o faima trista, intrucatva asemanatoare cu cea din perioada Ceausescu.

Care este explicatia acestei situatii, dincolo de obedienta politica? Dupa cum sustin cei din "Initiativa profesionala Radio Romania", unele dintre personajele ajunse la sefia postului public de radio au legaturi mai mult sau mai putin stranse cu fosta Securitate sau cu aparatul comunist de propaganda.

"Asupra unor persoane din familia Seuleanu, aflate la conducerea radioului public, planeaza serioase suspiciuni referitoare la implicarea lor in posibile activitati de politie politica si in actiuni certe de propaganda comunista", spune Bogdan Radulescu.

La capitolul colaborare cu Securitatea sunt enumerati Victor Ionescu, actualul sef al Camerei Stirilor, fost sef in televiunea ceausista, Stefan Ciochinaru, acum directorul postului Antena Bucuresti, care a fost propagandist la Scanteia.

"Este banuit ca stie vechiul sistem de ascultare a convorbirilor din birourile radioului public si ca le utilizeaza in favoarea sefului sau direct, Dragos Seuleanu", spune despre el Bogdan Radulescu.

Copii de generali si nomenclaturisti...

O alta categorie este cea a "posibilelor surse ale unor servicii paralele de informatii puse in slujba PSD", din care ar face parte Dragos Seuleanu si Simina Botar. Aceasta este fiica fostului sef al Agentiei Economice a Romaniei la Moscova, Sofia si Budapesta, Ion Botar.

"In calitate de sefa a sectiei rusa de la Radio Romania International, Simina Botar refuza sa traduca stirile si comentariile legate de conflictul din Kosovo, spunand ca ele i-ar putea deranja pe prietenii nostri de la Moscova". Simina Botar a fost numita de Seuleanu sefa retelei de corespondenti ex-terni.

Pe lista neagra se mai afla Nicu Popescu, seful retelei de corespondenti interni, fost redactor sef la Radiojurnal, si Dan Preda, directorul Agentiei Rador.

"Ambii sunt banuiti ca sunt surse pentru vechi cadre din DIA, iesite la pensie de la SRI, active insa in sustinerea PSD", afirma Bogdan Radulescu in materialul pus noua la dispozitie.

Un caz aparte este cel al lui Dragos Amihaiesei, angajat acum la Departamentul Protocol, finul lui Dragos Seuleanu, dar si fiul generalului Amihaiesei, care se ocupa de protectia informativa a premierului Adrian Nastase.

... si fosti lucratori ai Militiei

In materialul furnizat de "Initiativa Profesionala Radio Romania" sunt mentionati la categoria "propagandisti sau informatori" Constantin Oprisiu, Ion Marinescu, Mircea Rucareanu, Carol Malinescu, Ioan David, Viorel Popescu, directorul Canalului Radio Romania Actualitati. Lor li s-ar putea adauga Anca Barbulescu, Mihaela Dobos, Doru Vasile Ionescu.

Cat despre cei cu diplome de la Stefan Gheorghiu, lista lor este mult prea lunga. La loc de frunte figureaza insa Florin Helmis, Sorin Caracseghi, Ioan David, Ion Marinescu, George Prodescu, realizator la Radio Romania International, George Nuta, fost lucrator al Militiei, declarat de Seuleanu drept "vocea de aur a radioului".

CNSAS, solicitat sa-i verifice

Membrii Initiativei Profesionale Radio Romania intentioneaza sa solicite CNSAS verificarea tuturor celor nominalizati. "Nu exista dovezi clare, pentru ca banuim ca unii dintre ei sunt in continuare ofiteri activi. Nu acuz pe nimeni, dar cenzura practicata de acesti oameni poate avea o corelatie cu posibila lor colaborare cu Securitatea.

Sunt oameni care pot fi santajati cu dosarul de Securitate sau, mai mult, pot fi inca activi", spune Bogdan Radulescu. Vineri, 21 ianuarie, va fi depusa o solicitare de verificare la CNSAS, iar saptamana viitoare o cerere similara la Comisiile parlamentare de control al activitatii SRI.