Bursa a crescut si in saptamina ce a trecut, cu 9,66%, indicele BET inchizind ultima sedinta de tranzactionare la 5.657,33 puncte. Cresterea nu a fost lina, ci plina de neprevazut.

Prima societate care a resimtit din plin declaratiile sefilor de la Parchetul National Anticoruptie (PNA) a fost Banca Transilvania.

Anuntul facut luni de PNA (17 ianuarie) cu privire la anchetarea unor functionari din banca ce au deturnat sume mari de bani i-a facut pe investitorii din piata sa incerce sa scape de pachetele de actiuni detinute la Banca Transilvania.

Acestea au inregistrat in sedinta de luni o scadere cu 2,7%, pretul lor ajungind la 10.800 de lei de la 11.000 de lei, cit erau in sedinta trecuta (vineri, 14 ianuarie). Zilele urmatoare au adus totusi liniste in piata, investitorii amintindu-si ca unul dintre actionarii acestei institutii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, deci un investitor serios.

Astfel, in sedinta de marti (18 ianuarie) actiunile au recuperat pierderea suferita luni, fiind cotate la 11.300 de lei, pentru ca in zilele urmatoare pretul sa urce la 11.800 de lei.

Actiunea Rompetrol, intre anunturi contradictorii

Ziua de marti, 18 ianuarie, este cea in care investitorii din piata primesc o noua veste rea. Ministerul Public anunta ca a inceput cercetarea penala impotriva a trei persoane de la Rafinaria Petromidia acuzate de deturnare de fonduri. La anuntul cu pricina, pe piata de capital incep vinzarile.

Actiunea Petromidia scade in sedinta de marti dimineata cu aproape 6%, de la 1.090 la 1.020 de lei, spre finalul sedintei de tranzactionare mai recuperind ceva din pierderea suferita, incheind la 1.060 de lei.

In ziua urmatoare, miercuri, 19 ianuarie, actiunile Petromidia ramin la pretul din sedinta precedenta, 1.060 de lei, iar joi incep cu o corectie (scadere) de 2%, in urma declaratiilor lui Cosmin Seres, ministrul Economiei, care spunea ca nu va semna Ordonanta de conversie a datoriilor Petromidia in obligatiuni ale statului.

Sfirsitul de saptamina aduce o crestere cu peste 8%, actiunile fiind cotate la 1.180 de lei.

Ministrul Videanu si actiunea SNP

Cind totul parea ca se rezolva pe piata de capital, miercuri (19 ianuarie) ministrul Adriean Videanu declara ca Guvernul intentioneaza sa vinda un pachet de 10% din Petrom pe piata de capital, obtinind in acest sens acordul actionarului majoritar OMV.

Asa cum era normal, data fiind marimea pachetului ce se preconizeaza a fi scos pe piata in sedinta de joi, 20 ianuarie, pretul actiunilor SNP Petrom scade cu 5,7%, de la 4.230 la 3.990 de lei.

In ultima zi, ele mai recupereaza ceva, incheind la 4.170 de lei. O crestere saptaminala buna de 10,61% peste media bursei.

„Exista o anumita influenta a declaratiilor politice asupra modului in care merg actiunile unei societati la bursa, dar aceasta este foarte mica. Investitorul trebuie sa se bazeze pe fapte (situatia financiara a societatii) si mai putin pe vorbe“, sustine Razvan Pasol, directorul societatii Intercapital Invest.

Societatile chimice au crescut cel mai mult

Intre anunturile ce au influentat in sens negativ pretul actiunilor companiilor prezentate mai sus se remarca in saptamina ce s-a incheiat cresterea actiunilor la combinatele chimice Amonil Slobozia si Sofertul Bacau. La Amonil majorarea saptaminala a fost de 21%, in timp ce la Sofert de 25,84%.

Sint de remarcat si actiunile Petrolexportimport, care au crescut cu 32,32% (s-au vindut pachete mici de actiuni).