Calin Popescu Tariceanu se pregateste sa preia controlul deplin al PNL. Proiectul sau de modificare a Statutului arata ca vrea sa aiba mina libera in conducerea PNL.

Presedintele interimar al PNL vrea sa ramina in fruntea partidului, insa nu in orice conditii, ci doar inconjurat de o echipa formata din oamenii sai de incredere. Tariceanu vrea sa mentina prevederea din Statut introdusa special pentru Theodor Stolojan, conform careia membrii Biroului Executiv sint alesi in bloc pe o lista propusa de presedintele partidului.

Aceasta regula a fost deseori contestata de gruparea adversa din PNL condusa de Dinu Patriciu. Acesta sprijina varianta ca membrii conducerii sa fie alesi uninominal. Insa in calculele lui Tariceanu, cei 13 membri ai BEx ar urma sa fie propusi de el.

Ca sa evite acuzatiile ca prin aceasta miscare concentreaza toata puterea in miinile sale, Tariceanu intentioneaza sa creeze inca o structura centrala de conducere, sub BEx, si in care sa permita si accesul reprezentantilor celorlalte curente din PNL.

Potrivit unor surse din partid, va propune Delegatiei Permanente din 28 ianuarie si apoi Congresului din 4-6 februarie infiintarea unui Consiliu Permanent, compus din 27 de persoane, inclusiv presedintele PNL. Consiliul Permanent va fi situat, ca putere de decizie, intre BEx si Delegatia Permanenta.

13 membri ai Consiliului ar urma sa fie alesi uninominal la Congres, iar ceilalti 14 ar fi „lista lui Tariceanu“, adica membrii BEx.

Un consiliu pentru reprezentarea Opozitiei din PNL

BEx si Delegatia Permanenta ar urma sa cedeze Consiliului Permanent o parte din atributiile lor. Deciziile importante si care necesita urgenta ar urma sa fie luate de BEx. Cele care nu sint urgente si care necesita reprezentativitate mai larga vor fi trecute prin aprobarea Consiliului, care se va intruni o data la doua saptamini.

Tariceanu ar dori ca aceleasi structuri sa fie instituite si la nivel local, fiecare lider de organizatie urmind sa propuna o lista a Biroului Executiv judetean, insa fata de aceasta propunere exista foarte multa rezistenta in teritoriu, sustin surse din partid.

Surse din PNL au recunoscut ca varianta de modificare a Statutului propusa de Tariceanu nu este agreata de toti liderii liberali, printre adversari numarindu-se Dinu Patriciu, Ludovic Orban, Norica Nicolai s.a. Celalalt curent sustine ideea ca toti membrii Consiliului sa fie alesi uninominal, si nu in bloc pe o lista propusa de presedintele PNL.

O alta propunere a lui Tariceanu este aceea ca PNL sa aiba sase vicepresedinti, desemnati la propunerea presedintelui partidului. Printre numele vehiculate pentru functiile de vicepresedinti se afla Mona Musca, Gheorghe Flutur, Eugen Nicolaescu, Theodor Melescanu, Dan Radu Rusanu si Bogdan Olteanu sau Mihai Voicu, sustin surse din PNL.