A aparut o noua categorie sociala: interprete de folclor care cinta la chiolhanurile infractorilor

Pentru amatorii de muzica populara, obisnuiti ai emisiunilor gen “Tezaur folcloric”, procurorii au pregatit o veste-soc: Angelica Stoican este cercetata penal! Interpreta trebuie sa raspunda acuzatiei de nerespectare a regimului armelor si munitiilor. Ea nu este victima unei intimplari nefericite, ci a propriei lipse de discernamint.

Angelica Stoican si fiica ei Niculina si-au impletit destinele cu al unui megainfractor: Genica Boerica. De altfel, si povestea cu carabina, pentru care este cercetata cintareata, se leaga tot de interlopul craiovean. Cuplul Boerica - Stoican nu este insa singurul format dintr-un infractor celebru si o interpreta de asemenea celebra.

Tot in Oltenia, dar la Novaci, in Gorj, s-a format un alt “cuplu” de acest fel: Relu Stefanoiu-Ileana Ciuculete.

Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala impotriva interpretei Angelica Stoican. Aceasta a fost audiata joi, timp de trei ore, in legatura cu arma pe care i-a facut-o cadou lui Genica Boerica. Este vorba despre o carabina marca Mossberg, calibru 12 milimetri, cu incarcare sub teava (tip shot-gun).

In timpul audierilor, Angelica a declarat ca a primit arma de provenienta americana de la un prieten belgian si ca i-a dat-o lui Genica Boerica. Cum in evidentele politiei arma nu figureaza ca fiind detinuta legal, pierduta ori sustrasa, cei doi sint cercetati pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Niculina Stoican, clienta procurorilor

Fiica interpretei Angelina Stoican, Niculina Stoican, ea insasi cintareata, a recunoscut public ca este partenera de pat a lui Genica Boerica. De aceea, in cercul sau dubios, infractorul craiovean era alintat “Genica-ginerica”, trimitere la relatia dintre acesta si “soacra” sa neoficiala, Angelica Stoican.

Ca si amantul ei interlop, Niculina este cercetata pentru evaziune fiscala. Conform datelor din dosar, ea a cumparat o cladire in Tirgu-Jiu cu 13 miliarde lei. In realitate, imobilul respectiv fusese evaluat de Banca Internationala a Religiilor (care il scosese la vinzare) la un miliard de lei.

Printr-o succesiune de vinzari, la care a contribuit si Genica Boerica, s-a ajuns la cele 13 miliarde, suma cu care l-a cumparat Niculina. Aceasta a incercat sa recupereze taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei, in cuantum de aproximativ doua miliarde lei.

Inspectorii DGFB au constatat, in urma verificarilor, ca solicitarea era ilegala, astfel ca Niculina Stoican a fost trimisa in judecata. Interesant este ca la succesiunea de tranzactii a participat si sotul Niculinei, Vasile Stanescu.

A ramas si fara amant, si fara sot!

Desi Niculina este maritata de multa vreme cu Vasile Stanescu, un partener de afaceri al lui Boerica, femeia nu a facut un secret din aceasta relatie extraconjugala. Oricum, ca o ironie, la o saptamina dupa ce magistratii au lasat-o fara amant, i-au ridicat din pat si sotul, arestat in acelasi dosar cu Boerica.

Actiunea politiei a avut loc intr-unul din imobilele din judetul Caras-Severin ale SC Boerro Group SRL, firma apartinind lui Boerica. Sotul incornorat al Niculinei Stoican a fost acuzat oficial de inselaciune la Legea TVA, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si complicitate la spalare de bani.

In calitate de administrator al firmei SC Sori Craft SRL Craiova, Stanescu a solicitat DGFP Dolj, in aprilie 2002, aproape 10 miliarde de lei cu titlu de rambursare TVA. Anchetatorii au stabilit ca documentatia oferita de acesta era falsa.

Evaziune de 116 miliarde

Genica Boerica a intrat in vizorul magistratilor abia dupa ce devenise baron local al alcoolului in Dolj. A fost arestat, la sfirsitul anului trecut, pentru o evaziune fiscala de 116 miliarde lei. El reprezenta o veriga dintr-o retea internationala, patronata de Jamal Sadik Jamal Al Adi.

Anchetatorii au descoperit ca, in perioada 1998-2000, Jamal a infiintat citeva firme-fantoma care se ocupau cu fabricarea si distribuirea alcoolului etilic. Una dintre primele societati infiintate a fost Alcohol Invest SRL, cu sediul la Craiova.

Pentru infiintarea acesteia a folosit o identitate falsa si a fost ajutat de Boerica si de doi angajati ai acestuia: Elena Aurora Popa si Florin Clinciu. Firma s-a ocupat cu distribuirea alcoolului catre 34 de societati din toata tara.

Potrivit procurorilor, societatea a beneficiat de 800.000 de litri de alcool etilic de la societatile lui Jamal. Elena Popa si Florin Clinciu au completat acte contabile primare si instrumente de plata bancare, cu toate ca stiau ca tranzactiile cu alcool nu erau inregistrate de patron pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat.

De la Prejna la “Floarea din gradina”

Angelica Stoican s-a nascut in satul Prejna, comuna Balta, judetul Mehedinti, fiind al doilea copil al sotilor Eugenia si Nicolae Stoican. A urmat cursurile primare si gimnaziale la la scoala din sat, apoi a plecat la Orsova la liceu, dupa care s-a intors in Prejna ca invatatoare.

Viata Angelicai Stoican s-a schimbat fundamental dupa ce a fost descoperita de Emilia Comisel, profesoara la Conservatorul din Bucuresti, care cauta talente in lumea satului. Al doilea moment important din viata interpretei a fost intilnirea cu Marioara Murarescu, dupa care a inceput sa apara tot mai des la televiziune.

Angelica Stoican a colindat prin toata Europa in turnee care au avut mare succes. Cintareata a primit trofeul “Floarea din gradina” si este laureata a numeroase concursuri si festivaluri folclorice. A inregistrat la Radio peste 300 de cintece, culegeri si creatii proprii.

Prieteni la nivel inalt

Afacerile lui Boerica erau cunoscute inca din 2000. Dosarul insa a “somat”, cauza fiind relatiile pe care Boerica le-ar fi avut la nivel inalt. Printre prietenii acestuia s-ar numara, conform presei doljene, Tanase Joita (fost procuror general), Ristea Priboi si Adrian Paunescu (deputati PSD).

Alaturi de acestia, lista amicilor i-ar mai cuprinde, conform aceleiasi surse, pe generalii Pavel Abraham si Florin Sandu, dar si pe Ion Melinescu, fost sef al Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor.

Ileana Ciuculete dansa pe mese pentru Relu Stefanoiu

Omul de afaceri gorjean Relu Stefanoiu, arestat saptamina trecuta pentru evaziune fiscala, se afla in relatii foarte apropiate cu o cunoscuta interpreta de muzica populara. De la chefurile organizate saptaminal de Stefanoiu la vila sa din Novaci nu lipsea Ileana Ciuculete.

Cunoscuti ai afaceristului pretind ca intre acesta si interpreta se infiripase o legatura speciala, care depasea o simpla prietenie.

Potrivit unui participant la petrecerile organizate de Stefanoiu, Ileana Ciuculete cinta cu foc si ii facea dedicatii peste dedicatii afaceristului gorjean, in cinstea caruia improviza versuri pe loc. Cind chefurile se incingeau, interpreta cinta si dansa pe mese. Ileana beneficia din plin de generozitatea lui Stefanoiu, martori oculari sustinind ca barbatul o imbraca in bani.

Printre oamenii din Novaci circula chiar si o legenda: pe vremea cind lasa impresia ca se scalda in bani, Relu Stefanoiu a cistigat la loto un autoturism Dacia. L-a vindut imediat, iar cu banii incasati a organizat o megapetrecere a carei principala beneficiara, in plan financiar, a fost favorita sa, Ileana Ciuculete.

Relu Stefanoiu este acuzat ca a produs un prejudiciu de sapte miliarde de lei prin neinregistrarea in contabilitate a unor produse si prin subevaluarea unor lucrari. Politistii investigheaza si lucrarile de asfaltari si pietruiri de drumuri realizate de firma acestuia din banii Consiliului Judetean Gorj.

El a obtinut peste zece lucrari in ultimii doi ani, pe baza prieteniei cu fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie.

Anchetatorii au ridicat mai multe kilograme de documente de la sediile firmelor omului de afaceri si de la Consiliul Judetean Gorj. Stefanoiu este patronul unei echipe de fotbal, SENACO Novaci, care activeaza in Divizia C. Printre jucatorii legitimati aici se numara, “pentru spectacol”, doua foste glorii ale Rapidului, Rica Raducanu si Marian Rada.

De altfel, cei doi sint buni prieteni cu afaceristul care a fost extrem de generos cu ei in ultimii ani.

Relu Stefanoiu era cunoscut ca un Casanova local. El a fost casatorit de doua ori si are doi copii, ambii din primul mariaj.

“Era o persoana darnica”

“Era un mare admirator de muzica populara, nu suporta sa asculte manele. Relu Stefanoiu ma invita des la petrecerile lui si era o persoana darnica. Nu am fost insa niciodata amanta lui”, ne-a declarat ieri Ileana Ciuculete. (Alin Ion)

L-au luat la puricat si pe Samir Sprinceana

Samir Sprinceana, cunoscut ca membru al lumii interlope din Craiova, a fost pus ieri sub urmarire penala de catre Parchetul de pe linga Inalta Curte de Justitie si Casatie. Controversatul om de afaceri, sotul unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, este acuzat oficial de spalare de bani, inselaciune si fals.

Patron al postului local de televiziune Oltenia TV din Craiova si al unei fabrici de imbracaminte, cunoscut ca apropiat al PSD Dolj, el a incasat TVA in valoare de 300 de miliarde de lei, de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.

In perioada iulie 2003-sept.

2004, reprezentanti ai firmelor la care este asociat s-au prezentat, in mod repetat, la DGFP Dolj, cu documente financiar-contabile care atestau achizitionarea de mijloace fixe plus utilaje de la mai multe societati si a solicitat si obtinut TVA in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei, a declarat, ieri, purtatorul de cuvint al Parchetului Instantei Supreme, Simona Frolu.

Surse judiciare bucurestene sunt de parere ca fraudarea bugetului de stat, prin rambursari record de TVA, prin intermediul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, nu ar fi fost posibila fara complicitatea autoritatilor locale, respectiv conducerea institutiei in cauza si Politia.

In data de 17 noiembrie anul 2004 o conducerea Inspectoratului General de Politie a solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj actele mai multor firme din judet care au solicitat rambursari de TVA cu valori mai mari de 5 miliarde lei, printre acestia numarindu-se si doua firme ale omului de afaceri Samir Sprinceana.

Ce spune psihologul Tudorel Butoi: “Cintaretele de muzica, amante din interes ale afeceristilor contestati”

Relatiile foarte strinse pe care unele cintarete de muzica populara le-au consolidat cu afaceristi certati cu legea, inclusiv in dormitor, au fost analizate de reputatul psiholog criminalist Tudorel Butoi. “Dupa parerea mea, comportamentele umane sint guvernate de motivatii. Nu este vorba despre un sarm deosebit al acestor barbati catalogati drept intelopi. La mijloc este succesul lor in afaceri.

Daca lor le place sa traiasca din plin simtul avutiei, si cintaretele care ajung sa cinte la petrecerile pe care ei le organizeaza urmaresc acelasi lucru”, spune profesorul Butoi.

Psihologul a aratat ca, desi femeile care devinpartenerele sau amantele unor personaje din lumea interlopa sint persoane cu studii superioare, acestea se lovesc de problema de anturaj. “In mediul in care isi desfasoara activitatea nu exista nici o norma de existenta. Nu vor decit sa se simta bine. Sa primeasca haine scumpe si bijuterii.

Cind cei care le intretin ajung faliti sau sint arestati, amanetele de acest gen le intorc imediat spatele. Selectia o face viata!”, a mai spus Butoi. Profesorul zice ca nu este o regula ca amantele sa deprinda cite ceva din apucaturile celor care le intretin. “Aceste femei nu au neaparat tendinte infractionale, ci este vorba despre o simpla tentatie si un imbold de moment.

Nu aduce anul ce aduce clipa”, a incheiat Tudorel Butoi. (Andrei Dumitrescu)

Cezar Simache, Florin Baltaretu