Proprietarii de masini uzate care vor sa-si schimbe “relicva” din garaj cu un autovehicul nou pot depune actele necesare pina la 30 noiembrie 2005 pentru a primi 30 de milioane lei, avans pentru o masina noua, a stabilit ieri executivul prin ordonanta de urgenta.

Cei care se vor misca repede vor avea sanse mai mari de a intra in programul ministerial, deoarece banii sint limitati iar amatorii multi.

Proprietarii care doresc sa-si dea masina mai veche de 12 ani la casat se pot inscrie cu cei 30 de milioane de lei primiti pentru achizitionarea alteia noi, atit de la producatorii interni, cit si de la importatori, au anuntat oficialii guvernului.

Executivul a modificat, in sedinta de ieri, conditiile in care detinatorii de autoturisme uzate pot beneficia de prevederile Programului de stimulare a innoirii parcului national auto. “Programul a fost prelungit pina la 30 noiembrie 2005, astfel incit un numar cit mai mare de persoane fizice sa se poata inscrie.

Aceste persoane vor putea sa cumpere o masina noua de la producatorii romani de autovehicule, dar si de la importatori, care erau exclusi in varianta veche a proiectului”, a spus purtatorul de cuvint al Guvernului, Oana Marinescu.

Suma de 30 milioane lei va fi acordata o singura data pentru o masina, iar prima va fi scazuta din pretul de achizitie al autoturismului nou, au precizat reprezentantii guvernului.

Primul venit, primul servit

Suma totala alocata acestui program este de 450 miliarde lei, asadar de prima de 30 de milioane de lei vor beneficia aproximativ 15.000 de proprietari. “Cei care doresc sa intre in program vor trebui sa depuna documentatia in timp util deoarece vom merge pe principiul: Primul venit, primul servit”, spun reprezentantii executivului.

Cheltuielile vor fi suportate din Fondul pentru Mediu, in limita sumei mentionate, prin bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu. Modalitatile de aplicare a ordonantei se aproba in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, cind va incepe si programul propriu-zis. Guvernul a decis reanalizarea si modificarea OUG nr.

99/2004 pornind de la sesizarea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care a semnalat o serie de posibile disfunctionalitati in aplicarea acesteia.

Printre schimbarile care au rezultat apare si definitia masinii care va putea fi casata: “Orice autoturism inmatriculat in Romania, avind o vechime mai mare sau egala de 12 ani, care contine cumulativ urmatoarele componente esentiale: grupul motopropulsor, trenul de rulare, caroseria, sasiul, catalizatorul sau echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului”.

Cum se intra in program

Noile prevederi stabilesc ca proprietarul unui autoturism uzat beneficiaza de o suma de 30 milioane lei astfel:

• se inscrie la un producator/importator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou

• preda autoturismul uzat spre casare unui agent economic autorizat, obtinind un certificat

• radiaza autoturismul uzat

• achizitioneaza un autoturism nou de la un producator/importator autorizat.