Bancile aplica Legea privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice dupa bunul plac si interpretand prevederile legii. Vizitand ieri agentii ale mai multor banci, am constatat ca la BCR, BRD si Volksbank nu sunt afiste valorile dobanzii anuale efective (DAE) ale creditelor.

"Dobanda este una singura. (...) DAE nu va intereseaza; e un procent care nu spune nimic; va intereseaza comisioanele pe care le platiti", ne-a raspuns un ofiter de credit de la o agentie BCR. Cu o suficienta similara cu cea a functionarilor de la institutiile statului, respectivul ofiter de credite ne-a explicat: "dobanda anuala efectiva este o dormulare eronata".

Vizitand inca o agentie a BCR pentru a vedea daca starea de spirit este aceeasi, am constat ca un alt ofiter de credit al aceleasi banci poate furniza informatii referitoare al DAE, iar la intrarea in unitate este afisat un exemplu de credit pentru care este oferita si dobanda practicata de banca si DAE.

Mai mult, directorul directiei de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru, ne-a precizat: "DAE e extrem de importanta pentru ca aseaza pe baze comparabile costurile creditelor de consum. DAE nu serveste insa la calcularea ratei lunare, care se calculeaza in continuare pe dobanda nominala afisata".

Neafisata, dar poate fi aflata

Nici in agentiile BRD si Volksbank nu sunt afisate valori ale dobanzii anuale efective, dar ofiterii de credit de la aceste banci sunt dispusi sa calculeze valoarea DAE pentru fiecare client si ii inmaneaza o hartie pe care este scrisa valoarea tuturor ratelor care ar urma platite in cazul contractarii imprumutului, dobanda practicata de banca, comisioanele care trebuie platite, si, la finele

paginii, cu un font de litera mult mai mic, si valoarea dobanzii anuale efective. La aceste doua banci, costurile cu asigurarea pe care le suporta cei care se imprumuta nu sunt incluse in DAE, asa cum se intampla la BCR.

Valori cosmetizate ale DAE

In pofida bunelor intentii, la Piraeus Bank valoarea DAE afisata era gresita, potrivit ofiterului de credite. "Nu sunt chiar corecte (nn - valorile DAE afisate); am schimbat societatea de asigurari cu care lucram de numai doua zile, iar noua societate - Asirom -, practica tarife mai mari", a precizat ofiterul de credite de la Piraeus Bank.

In consecinta, valorile DAE afisate erau mai mici decat cele practicate de banca in cazul acordarii unui credit.

Mai precis, banca informa ca pentru un credit de 100 milioane lei contractat pe trei ani de catre o persoana in varsta de 30 de ani valoarea DAE este de 39,97% fata de o valoare reala a DAE de 41,23% in cazul in care persoana este cu cinci ani mai tanara, deci costurile suportate cu asigurarea sunt mult mai mici.

Ceva mai informati sunt potentialii clienti ai Raiffeisen Bank care gasesc pentru cateva exemple de credite, atat valoarea dobanzilor practicate de respectiva banca, cat si valoarea DAE.

Vasilescu: DAE trebuie scrisa in contracte

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ne-a declarat ca bancile sunt controlate daca aplica legea mentionata inca din prima zi din care aceasta a intrat in vigoare. In aceasta faza insa inspectorii BNR poarta discutii cu reprezentatii bancilor si ii indruma.

Intrebat daca acestia au dat amenzi, oficialul BNR ne-a raspuns: "Este prea devreme; bancile trebuie sa se obisnuiasca cu legea".

Potrivit acestuia, bancile nu trebuie sa afiseze valori ale DAE undeva la vedere, ci "important e cum apare in contracte; inspectorii BNR vor controla contractele".