In ciuda extinderii creditului ipotecar pe scara larga, chiriile se mentin inca la un nivel foarte ridicat. Piata este atipica, iar reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca in 2005 nu vom asista la cresteri sau scaderi spectaculoase.

Situatia chiriilor pentru locuinte ramane in Bucuresti stationara pe ansamblu, desi oscilatii de cateva procente, intr-un sens sau altul, se pot inregistra, dar complet nesemnificative", opineaza Artur Silvestri, presedintele patronatului din imobiliar si directorul Institutul de Consultanta Imobiliara.

El spune ca fenomenul este neobisnuit, deoarece, acolo unde creditul ipotecar se dezvolta, chiriile scad.

EXPLICATII. De ce piata chiriilor din Bucuresti, dar si din alte orase mari este atipica? Agentii imobiliari cred ca nivelul chiriei se mentine inca ridicat, deoarece exista un numar mare de clienti tineri veniti recent in orase, care nu castiga suficient de mult pentru a putea sa apeleze la un credit imobiliar sau ipotecar.

"Asa cum am prezentat in Raportul de tara la Conferinta NAR de la Orlando in noiembrie 2004, piata chiriilor in Romania este una atipica. Desi din punct de vedere al evolutiei ofertei pe piata imobiliara in ultimii ani chiriile ar fi trebuit sa scada, asistam in acest moment la o stagnare a nivelului chiriilor", declara Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

BAROMETRU. ARAI a efectuat studii privind evolutia pietei imobiliare in provincie. Raportul agentiilor imobiliare membre ARAI din teritoriu arata ca exista similitudini intre ceea ce se intampla in Bucuresti si restul tarii.

"Piata imobiliara este barometrul economiei unei tari. Ceea ce ne indica rapoartele este de fapt o radiografie cat mai exacta a raportului cerere-oferta", spune Liviu Ureche. In concluzie, atat timp cat exista un numar mare de tineri care cauta sa inchirieze locuinte, chiriile nu vor scadea semnificativ.

REZIDENTIAL. "Constanta ramane si piata rezidentiala din apartamentele din vila sau din blocurile noi, frecventata de personalul strain mediu", se arata in Raportul de prognoza SGA Romania – Piata imobiliara din Romania in anul 2005, elaborat de Institutul de Consultanta Imobiliara. O crestere de 10%-12% este asteptata abia catre 2006-2007.

In schimb, piata rezidentiala de top, reprezentata de vilele uni-familiale, de obicei nou-construite, inregistreaza o cerere sporita, mai ales in parcurile rezidentiale ce se intind de la Baneasa pana la Snagov. Aici, chirii de 5.500-6.000 euro/luna devin curente si sunt deja traduse in bugetele de staff ale companiilor internationale.

Totusi exista si riscul ca acest segment sa se prabuseasca in timp daca politica de companie se schimba prin renuntare la chirie in favoarea achizitiei de proprietati, solutie deja utilizata de transnationalele care s-au indigenizat.

"Ce consider ingrijorator in acest moment sunt semnalele emise pe diferite posturi de radio si televiziune ale unor prognoze privind evolutia pietei imobiliare in 2005, din partea unor asa-zisi «analisti imobiliari».

Daca pe termen lung, aceste speculatii cu privire la cresterea cu 60% a preturilor la terenuri in 2005 nu vor influenta cu nimic piata imobiliara, pe termen scurt ele pot face jocul unor cercuri de interese", spune Liviu Ureche.