Din zecile de mii de angajati ai Internelor, doar pompierii si mascatii din trupele speciale au ajuns sa mai lucreze in echipa. Primii pentru ca isi apara pielea de flacari, in timpul interventiilor, iar ceilalti pentru ca risca oricand sa-si ia un glont in cap de la infractorii periculosi cu care se confrunta. Restul fac echipa doar la sprit, cand impart spaga sau cand se toarna unii pe altii.

Singurele schimbari reale postdecembriste din aparatul Internelor, trecerea de la Militie la Politie si demilitarizarea, nu au, de fapt, nici un efect, in lipsa unei reforme reale. Nu lipsa banilor si nici cea a dotarilor sunt marile probleme ale Politiei, mai grav este ca politistii romani nu sunt uniti.

In ciuda hipercentralizarii aparatului Internelor, ei nu au devenit o echipa si nici macar nu pot fi mai bine controlati. S-au invatat sa minta in rapoarte si statistici, pentru a da bine in bilanturi, aplicand un machiaj grosolan pe fata unei institutii incremenite pe un pat al lui Procust croit de sefii supremi, de-a lungul anilor.

Au ajuns politistii sa se uite cu jind la filmele americane si chiar la "Brigada Diverse" a anilor '70.

Cati politisti ca Sasa Disici nu au sfarsit in ultimii ani sub gloantele, topoarele, batele sau rotile masinilor unor infractori pe care ii urmareau de unii singuri? De la agentii de strada si pana la sefii cei mari, toti s-au obisnuit sa actioneze de unii singuri, la ordine venite pe verticala, "de sus".

Asa se explica de ce nu pot colabora intre ele Politia, Jandarmeria si Politia de Frontiera, in ciuda legilor sau ordinelor care le obliga sa faca acest lucru. Politistii antidrog au inceput sa renunte sa mai vaneze capturi mari, pentru ca, si daca iau 10 kilograme de heroina pe saptamana, alte zeci sau sute trec, ca prin branza, prin frontiere.

Prefera sa prinda, pe capete, traficantii, pentru ca astia ajung in arest si nu mai are cine sa vanda in locul lor, macar o perioada.

Cate anchete comune a facut Directia Antidrog a IGP cu Politia de Frontiera pentru depistarea filierelor de traficanti? Cate anchete comune a facut Directia de Combatere a Crimei Organizate din IGP cu Politia de Frontiera, pentru depistarea celor care exporta infractori peste granita? Nici intre Politie si Jandarmerie nu este o mai buna colaborare.

Pana si oficialii europeni au observat acest lucru, printre cerintele UE numarandu-se si rezolvarea paralelismului de activitate. Si jandarmii, si politistii se plang, in acest timp, ca sunt prea putini pentru a asigura ordinea publica pe strada si cer, fiecare, cateva mii de posturi noi, cand ar fi mai simplu sa faca front comun impotriva infractorilor.

In acest timp, se acuza unii pe altii de incompetenta sau coruptie, pentru a scapa cu fata curata de sapuneala sefilor. Cand au fost "saltati" Camatarii, procurorii au apelat la jandarmi, pe motiv ca politistii sunt corupti si "toarna" la banditi actiunile antimafia.

Au trecut luni de zile de la incercarea Camatarilor si, din toata Politia, doar doi ofiteri de rang mediu au fost arestati pentru complicitate cu mafiotii.

Cine poate sa creada ca tot clanul Camatarilor si-a cladit imperiul mafiot pe spinarea a doi ofiteri, cand, spre exemplu, la Deva, au fost arestati patru ofiteri, in frunte cu seful politiei locale, pentru sprijinirea unei bande locale? Aceasta idee, pe care ziarul Adevarul a lansat-o, a fost preluata, dupa instalarea in functie, chiar si de presedintele Basescu in discursurile mobilizatoare

tinute in fata politistilor, procurorilor si judecatorilor. Daca maine s-ar dubla numarul politistilor, jandarmilor si politistilor de frontiera, nu vom avea o tara mai sigura. Daca maine toti politistii vor avea jeep-uri cu rezervoare pline, pusti cu luneta sau mitraliere, nu se va schimba nimic.

Atata timp cat pana si talharii de duzina dau in cap unei pensionare in grupuri de cate doi-trei, iar politistii nu vor intelege sa fie uniti, toate "reformele", "strategiile", "bilanturile pozitive" si schimbarile de sefi vor fi in zadar. Toti ministrii de Interne de pana acum au declarat, la preluarea mandatului, ca vor face o reforma reala in sistemul de ordine publica.

Nici unul nu a reusit sa schimbe fundamental acest aparat mamut. Cand angajatii Internelor, de la agentii de strada si pana la sefii lor cei mari, chestorii cu ploaie de stele pe umeri, vor sti sa faca echipa, dincolo de orgolii si interese personale, lupta cu criminalitatea va incepe cu adevarat. Vor cu adevarat Internele o confruntare cu infractorii? Noii sefi au ocazia sa o arate.