Saptamana viitoare este asteptata, la Bucuresti, delegatia Fondului Monetar International care va analiza acordul incheiat anul trecut si prima constructie bugetara a Guvernului Tariceanu. Cum reducerea fiscalitatii nu a fost discutata pana acum punctual cu reprezentantii Fondului, intalnirea se anunta destul de dificila.

Si asta pentru ca la masurile de scadere a impozitelor se adauga atat cresterile salariale din sectorul public anuntate de PSD in campania electorala, cat si promisiunile Aliantei D.A. de recalculare a pensiilor.

Toate acestea la un loc ar putea modifica tinta deficitului bugetar, de 1,5%, o valoare care, o data depasita, nu va mai permite Bancii Nationale sa-si atinga obiectivul de reducere in continuare a inflatiei la 7%.

Ne aflam, deci, intr-un moment in care echilibrul macroeconomic este destul de fragil, iar oficialii romani trebuie sa convinga Fondul ca pierderile bugetare vor fi compensate de o imbunatatire a colectarii si de o reducere a arieratelor mai vechi, efecte care, din pacate, nu pot fi vizibile decat in timp.

Iar FMI isi da "votul" doar pentru lucruri concrete, nu pentru promisiuni, reprezentantul sau la Bucuresti, Graeme Justice, incepand deja sa atentioneze Guvernul ca recalcularea pensiilor ingreuneaza prea mult povara bugetara din acest an, iar masura ar cam trebui amanata.

Surprinzator, insa, in domnul Calin Popescu Tariceanu s-a trezit independenta de atitudine si l-a admonestat pe Justice, afirmand "ca nu este problema FMI sa ne dea sfaturi ce programe sa punem in aplicare sau nu. E un angajament al Guvernului pe care-l conduc sa faca recalcularea pensiilor si il voi duce la bun sfarsit". Foarte bine ca vrem sa fim fermi si independenti in relatiile cu Fondul.

Dar, oare, ne permitem? Romania este o tara independenta, insa numai din punct de vedere politic. Economic mai are ceva de asteptat. Nu spune nimeni ca trebuie sa stam in genunchi. Dar trebuie sa fim oameni de onoare.

Daca am acceptat evaluarile FMI, care ne ajuta sa intram in circuitul finantelor internationale si sa ne atingem obiectivul de integrare in Uniunea Europeana, atunci trebuie sa fim pregatiti sa dam si raspunsurile asteptate.

Mai ales ca ultimele analize ale agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's nu ne sunt prea favorabile, aceasta acordand Romaniei un calificativ care nu o recomanda investitiilor straine.

Sigur, Alianta D.A. a facut niste promisiuni in campania electorala, dar in acelasi timp ar trebui sa invete si din greselile PSD, pe care electoratul l-a amendat fara drept de apel la sfarsitul anului trecut. Si in Adrian Nastase se trezise independenta de atitudine si vroia pozitii de egalitate, tratand FMI "la diverse".

Urmarea: reprezentantii Fondului s-au intors la Washington asa cum au venit. Iar noi am ramas, vorba aceea, "si batuti, si cu banii luati".

Intalnirea de saptamana viitoare poate fi considerata primul examen important pe plan extern al Cabinetului Tariceanu, iar acesta nu-si poate permite sa-l piarda sau sa-l trateze superficial. Pe de alta parte, recalcularea pensiilor anuntata pentru acest an, o problema nerezolvata de guvernarea PSD, nu va pune punct imediat si in totalitate marasmului financiar in care traiesc milioane de romani.

Aici este nevoie de ceva mai mult decat cateva zeci de mii de lei dati unui numar destul de mic de pensionari. Aici este necesara o reforma fundamentala. In plus, recalcularea pensiilor va apasa pedala fiscalitatii in alte domenii, fapt care va afecta alti romani. De aceea, putem spune ca dl Tariceanu are de dat primul sau test ca premier.

Trebuie sa arate, in acelasi timp, ca poate fi credibil si pe plan extern, si pe plan intern.