Ca sa-i saturi pe toti cei carora le-ai facut promisiuni in campania electorala, o poti face din nimic doar daca te numesti Christos, si nu Calin Popescu-Tariceanu.

Imaginati-va ca aveti de primit o suma de bani, sa zicem ca e zi de leafa si ca trebuie sa va platiti niscai datorii.

Cum v-ati simti daca, din senin, pe principiul „asa vrea muschii nostri“, cei carora aveti sa le dati banii va anunta ca trebuie sa scoateti o suma dubla din buzunar, chiar daca v-ati respectat intru totul angajamentele privind termenul de restituire si plata dobinzii, stabilite cu mult timp in urma? Vi s-ar urca singele la cap, va asigur!

Ei bine, intr-o astfel de stare trebuie sa se afle in momentul de fata sute de mii de romani care au aflat, dintr-un comunicat sec al Ministerului Finantelor Publice, ca dividendele aferente exercitiului financiar al anului 2004 vor fi impozitate si pentru persoanele fizice cu zece procente in loc de cinci. Adica dublu.

Dintr-o miscare de condei, dupa un calcul facut la rece, in urma caruia, probabil, le-a inghetat singele lor de finantisti, vazind deficitul bugetar care ar putea aparea dupa introducerea coteti unice de impozitare de 16%, subordonatii ministrului Ionut Popescu au decis sa bage mina de doua ori mai adinc in buzunarul contribuabililor.

Nu intimplator, in emisiunea „100%“ de saptamina trecuta, l-am intrebat pe primul- ministru cu cit vor fi impozitate dividendele obtinute de persoanele fizice in acest an.

Chestiunea era arzatoare, pentru ca, nu mai e un secret pentru nimeni, sufocati de fiscalitatea excesiva a guvernarii Nastase, numerosi patroni au renuntat la sistemul carnetelor de munca, sfatuindu-si angajatii sa se refugieze in solutia salvatoare a infiintarii unor microintreprinderi.

Este motivul pentru care, in ultimii ani, mai ales in cazul angajatilor performanti, cu salarii relativ mari, acestia au incasat „pe firma“ banii cuveniti pentru munca depusa.

In afara unor cheltuieli care trebuie justificate, pina la ultimul leu, cu chitante si facturi, acesti angajati nu pot dispune de banii pe care i-au incasat decit la finele anului fiscal (care coincide cu ultima zi calendaristica dintr-un an), cind primesc dividende.

Fiind vorba de „venituri la buzunar“, este foarte important sa stii din timp ce datorii mai ai de achitat catre stat din aceasta suma. Si, cu atit mai mult, daca aceste datorii se dubleaza. In aceste conditii, raspunsul domnului Tariceanu, ca sef al Executivului, atirna foarte greu in balanta planurilor de investitii pe care le au foarte multi dintre romanii patroni de microintreprinderi.

La emisiunea amintita, intr-o prima faza, domnul Tariceanu a venit cu un raspuns corect si datator de speranta. Urmind „logica nepervertita“ (expresia ii apartine!) a colegului de Alianta si de Guvern Adriean Videanu, primul-ministru a anuntat ca dividendele sint aferente exercitiului financiar al anului 2004 si, prin urmare, ele vor fi taxate, ca si pina acum, cu 5%.

Dupa citeva minute, amintindu-si, probabil, ciocnirile pe aceasta tema cu Ionut Popescu, domnul Tariceanu a dat-o cotita, lasindu-si deschisa o portita de scapare. „Am declansat aceasta reforma fiscala, dar nu ne putem permite sa avem un derapaj la nivelul deficitului bugetar.

Prin urmare, s-ar putea ca, daca mentinem dividendele aferente anului 2004, cu 5%, sa inregistram un deficit prea mare, pe care nu ni-l putem permite in acest moment. Nu voi lua nici o decizie, nici eu, nici altcineva, inainte de a discuta clar cu cei care sint specialisti in Ministerul Finantelor, sa vedem daca ne putem permite acest lucru“, a declarat premierul.

Si n-au trecut decit citeva ore si a venit anuntul specialistilor, si s-au facut tandari beculetele colorate cu care incearca sa ne ia ochii Calin Popescu-Tariceanu, atunci cind vine vorba de reforma fiscala.

Cind li s-a atras atentia noilor guvernanti ca introducerea unei cote unice de impozitare de 16% ar putea atrage un dezechilibru bugetar major, era campanie electorala. Calin Popescu-Tariceanu explica hotarit ca nu e nevoie de prudenta unui 20% sau macar 18%, pentru ca, oricum, incasarile de taxe si impozite, puse cap la cap, depasesc doar cu putin cincisprezece procente.

Asa se face ca am ajuns la o cota unica de impozitare de 16%, dar, cum se intimpla din patru in patru ani in Romania, promisiunile din campanie nu se potrivesc neam cu socotelile din Palatul Victoria. Ca sa-i saturi pe toti cei carora le-ai facut promisiuni in campania electorala, o poti face din nimic doar daca te numesti Christos, si nu Calin Popescu-Tariceanu.

Pentru muritorii de rind, inclusiv pentru cei urcati acum la guvernare, e nevoie de bani, bani si iarasi bani. Mai ales cind confunzi atit de mult asteptatele „gesturi portocalii“ cu majorarea salariilor demnitarilor.

Ca dupa o betie crunta, in care au dat peste cap rinduri intregi de promisiuni, Tariceanu si echipa se trezesc mahmuri, incercind exercitiul greu al restabilirii echilibrului bugetar. In lipsa unui alt punct de sprijin, se agata la repezeala de buzunarul contribuabilului, uitind ca milioane de romani asteapta sa li se dea o mina de ajutor si in nici un caz sa li se ia cu doua miini.