Patronii acuza ca dublarea impozitului pe veniturile din dividende aferente anului 2004 le da peste cap planurile de afaceri si angajamentele in fata actionarilor. Unii dintre ei considera decizia neconstitutionala si ameninta Guvernul cu actiunea in instanta.

Altii cred ca Guvernul nu are bani pentru plata salariilor in contul curent, iar dublarea impozitului a fost solutia gasita in ultimul moment. Opozitia acuza noua guvernare de inconsistenta, incapacitate de coordonare si lipsa de viziune asupra politicii economice.

Pe zi ce trece, devine tot mai clar. Guvernul Tariceanu a aprobat relaxarea fiscala fara sa stie exact cum va acoperi gaura din buget. Miine vine echipa de experti a FMI, careia guvernantii i-au pregatit, in pripa, un proiect de buget.

Unul dintre motivele pentru care Guvernul Tariceanu s-a grabit sa-si intre in atributii inainte de Anul Nou a fost introducerea cotei unice de impozitare incepind cu 1 ianuarie. Cele 16% pentru impozitarea veniturilor si a profitului, recorelarea pensiilor sint promisiuni electorale ce trebuiau puse in aplicare cu orice risc.

Gaurile din buget trebuie insa acoperite, de aici majorarea impozitelor la microintreprinderi si bilbele cu impozitarea dividendelor. Stabilirea unei cote duble de impunere a dividendelor aferente anului financiar 2004 (10% in loc de 5%) este un atac veritabil la adresa patronilor.

Sumele dublate strinse de la oamenii de afaceri vor ajuta insa Guvernul in fata echipei de experti ai FMI care soseste miine la Bucuresti.

Bilbe nejustificate

Impozitarea dividendelor cu 10% a generat bilbe la cel mai inalt nivel. Mai intii, vicepremierul Adriean Videanu le-a dat asigurari oamenilor de afaceri ca in acest an impozitul pe dividende va fi la acelasi nivel cu cel din 2004, adica 5% pentru persoanele fizice si 10% pentru cele juridice.

La Realitatea TV, premierul intarea cele spuse de Videanu: „Am cazut de acord cu Adriean Videanu si sintem pe aceeasi lungime de unda, asa e corect sa ramina pentru anul financiar 2004, 5% cu 10%“.

De fapt, din punct de vedere juridic, problema a fost transata inca din 29 decembrie 2004, in aceeasi Ordonanta de modificare a Codului fiscal, care stabileste: „Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 10% din suma acestora“.

Cum intotdeauna impozitul pe dividende se aplica anul viitor pentru veniturile obtinute in anul anterior, bilbele guvernantilor nu pot avea la baza decit ratiuni de imagine.

„N-au bani de salarii“

Patronatele sint cele mai lovite de decizia Guvernului, pentru ca aceasta da peste cap promisiunile fata de actionari. In fata acestora s-au angajat sa le plateasca o anumita suma la sfirsitul anului. Acum administratorii societatilor fie vor trebui sa plateasca o suma mai mica drept dividende, fie sa se imprumute pentru a acoperi diferenta de impozit.

„Este un lucru nefiresc, nu se poate aplica pentru anul 2004. Este o chestiune nefericita, pentru ca arata o neintelegere intre ministrul Finantelor si prim-ministru. Ginditi-va ca sint angajamente financiare, sint firme care au investit in Romania si actionarii trebuie sa-si traga banii inapoi. Acesti bani trebuie platiti la nivelul convenit prin contractele de management.

Administratorii vor trebui sa se imprumute pentru aceasta. Ei vor inchide anul cu un deficit de 5% pentru partea de cash-flow. Guvernul trebuie, la rindul lui, sa faca plati si n-are bani in contul curent. N-are bani de salarii. Asta este ratiunea dublarii impozitului pe dividende si aplicarii lui retroactive“, spune Marian Milut, presedintele UNPR.

„Nici mie nu-mi convine, ca am si eu actiuni la BRD, dar este o regula dupa care s-a lucrat intotdeauna, obiceiul pamintului, cum se spune. Dividendele sint impozitate la cota din momentul platii. Ce este putin suparator este aceasta neconcordanta de pareri. Cind spui oamenilor ca este 5%, cind 10%.

Dar sa fim intelegatori“, afirma Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara BBP.

La tribunal

Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, Maria Grapini, este hotarita sa atace decizia Guvernului la Curtea Constitutionala. „Eu personal si alti oameni de afaceri vom plati 5%. Este o mare incalcare a Constitutiei. Pe mine m-a dezamagit si m-a surprins nota Ministerului Finantelor.

Daca aceasta decizie se mentine in norme, vom merge la Curtea Constitutionala“, spune Maria Grapini.