Statistica referitoare la schimburile comerciale dintre cele doua tari arata ca exportam in general textile si importam produse cu un inalt grad de tehnologie.

Exportul firmelor ungare in Romania a crescut constant in ultimii ani. Astfel, daca in 2000 exportul a fost de 574,2 milioane de dolari, iar importul de 328,6 milioane de dolari, in 2004 s-a ajuns la un export de 1.372,4 milioane de dolari si un import de 732,9 milioane de dolari. Asta arata ca in perioada 2000-2004 Ungaria a cistigat pe relatia cu Romania 2.113,6 milioane de dolari.

Cele mai importante produse ungare exportate sint masinile, aparatele si echipamentele electrice, aparatele de inregistrat si de reprodus sunetul si imaginile tv. Se importa din Romania, in schimb, articole de imbracaminte si accesorii, masini si dispozitive mecanice, precum si hirtie, carton si mobila.

Investitii in Romania, investitii in Ungaria

La sfirsitul lunii noiembrie 2004, exportul de capital maghiar in Romania a atins 345,08 milioane de dolari valoare aport (suma reala a investitiilor efectuate ajungind la 720-740 de milioane de dolari) prin cele 4.948 de firme functionale la finele perioadei mentionate. Astfel, Ungaria ocupa locul 7 in topul investitorilor straini din Romania.

Merita mentionata si prezenta in Ungaria a capitalului romanesc, care a atins 50-55 de milioane de dolari in cele 6.010 firme maghiare cu capital romanesc.

Investitori unguri in Romania

Firmele din Ungaria au realizat investitii semnificative in tara noastra. Spre exemplu, Banca OTP a cumparat RoBank, societatea Mol a cumparat reteaua de distributie de carburanti Shell, iar ca tendinta generala se poate defini consolidarea pozitiilor deja obtinute (Mol Ungaria, Gedeon Richter) si pregatirea unor investitii noi, realizabile dupa ce Ungaria s-a integrat in UE.

„Pentru viitor sint preconizate investitii maghiare in Romania de peste 1,2 miliarde de dolari, prin constructia de centre urbane si centre comerciale la Bucuresti si Cluj - in jur de un miliard de euro, prin extinderea retelei RoBank - investitii de peste 100 de milioane de euro ori in telecomunicatii - 100 de milioane de euro“, ne-a declarat

Janos Halasz, consilier comercial in Biroul Comercial din cadrul Ambasadei Republicii Ungare.

Investitii romanesti in Ungaria

In tara vecina erau inregistrate, la sfirsitul anului 2004, 6.010 firme cu capital romanesc, cu un aport total de capital de 50-55 de milioane de dolari. Cel mai mare investitor este SN Petrom, cu un capital social subscris de 17 milioane de dolari.