A mai trecut o saptamina cu aprecieri record la nivelul indicilor: BET a cistigat aproape 10 procente - BET-C 8-9% iar BET-FI - indicele SIF-urilor - 7-7%.

Declaratia ministrului de stat Adriean Videanu privind intentia guvernului de a vinde 10a din Petrom la bursa si - ulterior - listarea CEC - BCR - Romtelecom poate fi considerata evenimentul bursier al saptaminii trecute. Cresterea lichiditatii si a capitalizarii bursiere reprezinta fara indoiala o veste buna.

Ramine de vazut in ce masura piata va putea sa absoarba oferta (numai la SNP un pachet de 10% din actiuni valoreaza 600 milioane euro) - avind in vedere ca investitorii romani de retail reprezinta sub 0-1% din populatie. Trendul puternic ascendent al bursei din acest moment - sustinut de investitorii straini - este cu atit mai evident daca ne raportam la evolutiile sectorului petrolier.

Cotatiile Rompetrol Rafinare au inceput sa scada puternic pe volume ridicate in momentul in care au aparut stirile privind anchetarea de catre PNA a modului de privatizare a companiei - modalitatea de inregistrare in contabilitate a anumitor venituri si schimbarea destinatiei unor sume din taxa de drum colectata.

Cotatiile amenintau sa ajunga la 1.000 lei, dar si-au revenit in zilele urmatoare si au cistigat vineri 8a (1.180 lei/actiune) - pe un volum impresionant - de 154 miliarde lei.

Similar, anuntul privind cotarea a inca 10a din SNP nu a fost initial bine prizat de investitorii companiei, iar cotatiile au coborit sub 4.000 lei pentru a cunoaste acelasi reviriment in ultima zi de tranzactionare a saptaminii:

ultima tranzactie s-a facut la 4.170 lei (+4-5a fata de inchiderea de joi), iar schimburile cu actiuni au reprezentat 164 miliarde lei. De altfel vineri a fost o zi speciala pentru BVB - cu aprecieri aproape pe linie si tranzactii de peste 17 milioane euro.

In urma cu 2-3 ani, brokerii iti recomandau sa cumperi pentru ca actiunile romanesti erau subevaluate fata de cele cotate la bursele occidentale. Cind indicatorii financiari ai companiilor s-au apropiat (PER) - ba societatile autohtone au ajuns sa fie in unele cazuri chiar mai scumpe decit companiile straine - s-a invocat faptul ca valorile contabile sint inca reduse in Romania.

Apoi, brokerii au incercat sa explice cresterea preturilor prin perspectivele bune ale economiei romanesti - “investitorii au acum orizonturi de asteptare mai largi, cumpara de fapt performantele viitoare ale emitentilor”. Cit timp cumparatorii ramin la fel de agresivi e ok, evolutia buna a BVB poate continua.

Totusi, trebuie sa stiti ca aprecierile din trecut nu va garanteaza in nici un fel cresterile viitoare.

Top 5+

1. Artrom Slatina +33-3%

2. Petrolimportexport Buc. +32-3%

3. Carbochim Cluj +31-7%

4. Sofert Bacau +25-8%

5. Amonil Slobozia +21%

Top 5-

1. Rafinaria Astra Ploiesti -3-3%

2. Excelent Bucuresti -3-3%

3. Apcarom Buzau -2-9%

4. Mefin Sinaia -2-6%

5. Compa Sibiu -2-6%