La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu a numit cativa secretari de stat noi. Unul dintre acestia este Ion Mircea Plangu, care va conduce Departamentul pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, declara vineri ca noul lui subordonat, Plangu, "nu face politica, este o persoana apolitica". Intr-adevar, pe site-ul de Internet al MApN, in CV-ul lui Ioan Mircea Plangu nu apare nici o referire la statutul sau politic.

Se aminteste, in schimb, ca Ion Mircea Plangu a mai fost secretar de stat pentru Politica de Aparare si in perioada decembrie 1998 - ianuarie 2001. La acea vreme insa, Ion Mircea Plangu era secretar de stat din partea PNTCD - detaliu care lipseste din biografia lui oficiala actuala. Aceasta nu este insa cea mai importanta omisiune. Elemente mai relevante ar fi realizarile dlui.

Plangu din perioada primului sau mandat la MApN. Semnatura secretarului de stat Plangu a aparut, printre altele, pe Hotararea de Guvern 1240/2000, prin care MApN era obligat sa cumpere fara licitatie, prin achizitie din sursa unica, doua elicoptere medicale in valoare de sapte milioane de dolari.

Semnatura secretarului de stat Plangu apare si pe un document din septembrie 2000, prin care MApN aviza favorabil infiintarea faimoasei ANMR (Asociatia Nationala a Militarilor din Romania) si oferea acestei organizatii un sediu in incinta Cercului Militar National.

Amintim ca, in statutul ei, ANMR avertiza ca "va actiona pentru studierea moralitatii institutiilor militare", "pentru prevenirea coruptiei, a actelor antisociale si antinationale, reducerea fenomenului criminalitatii, a traficului de influenta si a disfunctionalitatii in formarea noii generatii".

ANMR mai sustinea, chiar de la infiintare, ca "militarii sunt ignorati cu desavarsire, impinsi intr-o zona sociala fara importanta, sub pretextul apolitismului (!!) institutiilor militare". Dupa izbucnirea scandalului public legat de ANMR, toti militarii activi membri ai acesteia, in frunte cu seful de atunci al Statului Major General, gen. Mircea Chelaru, au fost trecuti pe linie moarta.

In schimb, Ion Mircea Plangu a ramas nederanjat in functia de secretar de stat la MApN pana in ianuarie 2001, cand s-a schimbat intregul guvern al Romaniei. Actualul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, care ii va fi sef direct "noului" secretar de stat Plangu, declara acum doua saptamani ca secretarii de stat la MApN vor fi anuntati "saptamana viitoare".

Alegerea acestor secretari de stat a intarziat cel putin o saptamana. Era de asteptat ca prelungirea procesului de analiza si decizie sa aduca la MApN o echipa de conducere performanta. Din pacate insa, pentru MApN se prefera, dupa cum se vede, un secretar de stat controversat, care "intareste" echipa si asa subrezita de acuzatiile care planeaza asupra sefului Statului Major General, gen.

Eugen Badalan. Daca pentru seful SMG Guvernul poate invoca scuza ca a fost numit la sfarsitul anului trecut, de fosta Putere, pentru secretarul de stat Plangu nu mai exista o asemenea scuza.