Ordonanta SNTR, prin care societatii controlate de multimiliardarul Ioan Niculae i-au fost sterse de catre guvernul Nastase o datorie de aproximativ 1.000 de miliarde de lei si esalonate alte cateva mii de miliarde de lei, dari catre stat, este la un pas de a fi anulata.

"Reprezentantii mai multor ministere au finalizat, deja, un proiect de act normativ, care urmeaza sa fie aprobat de catre Cabinetul Tariceanu, cel mai probabil pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit proiectului, Ordonanta SNTR urmeaza sa fie anulata.

Aceasta ordonanta nu a primit nici macar avizul Consiliului Concurentei, iar Guvernul va anula toate reesalonarile sau orice alta forma de ajutor de stat acordata de fosta guvernare, fara respectarea legislatiei in vigoare", au declarat, pentru Adevarul, surse guvernamentale.

Istoria facilitatilor de care a beneficiat SNTR de-a lungul anilor, cat timp Ioan Niculae a fost actionar majoritar, fie "la vedere", fie din umbra, cuprinde stergeri si esalonari de mii de miliarde de lei ale datoriilor catre stat, care nu au fost niciodata respectate.

Mai mult, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a semnat o ordonanta a SNTR la numai o luna dupa ce declarase ca "incepand cu 1 ianuarie 2004, atat timp cat voi fi eu ministru, nu se vor mai face nici un fel de datorii".

Cu toate ca ordonanta a fost aprobata atunci la limita legalitatii, avand in vedere ca SNTR nu-si onorase nici una din obligatiile precedente, oamenii de paie ai lui Niculae au incercat chiar sa santajeze statul roman pentru ca acesta sa reduca accizele, sustinand ca "politica agricola a Romaniei este facuta din birourile unor companii, si nu de catre Guvern".

Dincolo de acest episod anecdotic, lui Niculae i se pregateste o primire pe masura la PNA, pentru a da cu subsemnatul pentru o serie de afaceri dubioase, unele dintre ele vizand chiar siguranta nationala. Potrivit unor surse bine informate, lui Ioan Niculae i se vor cere lamuriri inclusiv intr-un dosar privind spalarea de bani.

Acestea au declarat, pentru Adevarul, ca exista suspiciuni ca Niculae - de asemenea, patron la Astra Ploiesti, Interagro si Asirom - s-a folosit de opt societati comerciale pentru a scoate din banci sume ce depaseau 100 miliarde lei in numerar, bani pe care i-a utilizat pentru plata unor persoane fizice sau pentru alte destinatii, care au ramas necunoscute.

Desi acuzatiile nu i-au fost aduse inca oficial, sursele citate ne-au mai precizat ca Ioan Niculae parasise tara in cursul zilei de vineri.

Ultima ora

Ioan Niculae figureaza "iesit din Romania" pe calea aerului

Dupa ce autoritatile au anuntat ca privatizarea SNTR este o afacere care va intra in vizorul organelor de ancheta, Ioan Niculae a parasit Romania. Numele controversatului om de afaceri figureaza pe lista pasagerilor care au plecat in Italia, pe data de 21.01. Ioan R. Niculae a parasit Romania de pe aeroportul Henri Coanda, cu o cursa Alitalia, spre Milano.

George SOLOMON, Razvan POPA