La capitolul privind mediul inconjurator, Romania a convenit cu Uniunea Europeana perioade de tranzitie la 11 directive europene. Perioadele obtinute sunt, potrivit datelor furnizate de Ministerul Integrarii Europene, mai bune in comparatie cu restul tarilor candidate, chiar maxime in unele domenii.

Astfel, pentru directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje, Romania a obtinut cele mai lungi perioade de tranzitie, cea maxima fiind de cinci ani, similara celei obtinute de Malta.

DESEURI. Tot in comparatie cu restul candidatelor care au avut parte, la negocieri, de aceleasi conditii, Romania este singura tara care a obtinut perioade de tranzitie pentru depozitarea deseurilor de electronice.

La acelasi capitol, negociatorii romani au convenit cu statele membre cea mai lunga perioada de tranzitie pentru descarcarea substantelor periculoase, si anume trei ani pentru opt substante. Numai Malta a mai obtinut trei ani si opt luni, insa doar pentru cloroform.

EPURARE. Romania a obtinut cea mai lunga perioada de conformare cu directiva privind epurarea apelor urbane uzate, adica maximum 12 ani, pana la 31 decembrie 2018. Cea mai lunga perioada de tranzitie obtinuta de celelalte state a fost de 11 ani si opt luni, ca in cazul Ungariei, Poloniei, Slovaciei si Sloveniei.

Pentru transportul deseurilor, Romania a reusit sa primeasca cea mai lunga perioada de tranzitie, de noua ani, timp in care poate obiecta la transportul deseurilor dinspre Uniunea Europeana sau poate cere conditii mai stricte pentru aceste transporturi.

POLUARE. Pentru directiva privind controlul integrat al poluarii, Romania a obtinut cea mai lunga perioada in care agentii economici se vor putea alinia standardelor de mediu – maximum noua ani, fata de maximum de sase ani si opt luni atins de Polonia. In plus, Romania a primit perioada de tranzitie pentru un numar de 195 de instalatii, comparativ cu 55 de instalatii in cazul Poloniei.

INVESTITII. Pentru ca toate aceste aranjamente tranzitorii sa poata fi respectate, in Romania trebuie sa ia amploare investitiile pentru imbunatatirea calitatii apei, pentru realizarea de gropi ecologice etc. Agentii economici au de investit serios, la randul lor, in special pentru a reduce poluarea.

Uniunea Europeana sprijina Romania sa se alinieze normelor de mediu prin programul ISPA si, dupa aderare, prin Fondul de Coeziune. Costurile pentru mediu au fost evaluate, pentru urmatorii 20 de ani, la circa 29 de miliarde de euro. Acestea vor fi acoperite din bugetul public central, din bugetele locale si de la bugetele companiilor.