La finele anului 2002, fostul prefect de Vrancea, George Baesu, cumatrul lui Marian Oprisan, declara intr-un interviu ca oficialitatile locale au strans peste un milion de dolari pentru echipa de fotbal Unirea Focsani, incercand sa cumpere un loc in prima divizie.

Aceasta situatie, aparuta in plin scandal al "baronilor locali", l-a determinat pe premierul Adrian Nastase sa sugereze intr-o sedinta de Guvern ca banii respectivi ar trebui reorientati!

"Afacerea" cu fotbal a oficialitatilor locale vrancene a fost descrisa si de presa din judet, insa nimeni nu a confirmat oficial ca unele probleme incalca legislatia, cu toate ca "pe fir" au intrat atat Politia Economica, cat si Parchetul National Anticoruptie.

19 actionari la echipa

Echipa de fotbal Unirea 2002 Focsani este guvernata de firma SC "Fotbal Club Expres" SA, care are in componenta nu mai putin de 19 actionari, printre ei figurand la inceput si Marian Oprisan, care s-a retras mai apoi, acestia trebuind, cel putin teoretic, sa sustina gruparea- fanion a fotbalului vrancean.

Dupa episodul cu "banii reorientati", presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a anuntat ca Unirea Focsani va promova pe merit in Divizia A, la finele editiei 2002-2003. Numai ca formatia antrenata pe atunci de Ionut Chirila abia a terminat pe locul 10 in clasamentul seriei I a Diviziei B, asa ca promisiunile lui Oprisan nu s-au adeverit.

Intre timp, presedintele CJ a mai promis "nocturna pe Stadionul "Milcovul", scaune din fibra de sticla si marirea capacitatii tribunelor". Pana acum au fost indeplinite, partial, trei obiective: regazonarea, cu ajutorul firmei fratelui sau Adrian Oprisan, vopsirea vestiarelor si instalarea scaunelor pe 80 la suta din suprafata tribunelor.

Pentru "lucrarea" realizata de fratele lui Marian Oprisan, Adrian, costurile au fost suportate din fondurile Consiliului Judetean!

Cheltuielile pentru regazonare au insumat aproape 30.000 de dolari, cu 10.000 mai mult decat s-a folosit la gazonarea Stadionului "National", desi s-au folosit aceleasi materiale, iar lucrarile au necesitat acelasi volum de munca!

Desi promovarea fotbalului vrancean in Divizia A putea fi trecuta fara rezerve in vitrina capitalului electoral folosit pentru alegerile locale de asta vara, Oprisan a declarat ca obiectivul Unirii este sa joace cat mai bine!?

Presedintele CJ stie ca un loc in primul esalon ar costa aproape 450.000 de dolari, suma pe care sponsorii echipei nu o pot acoperi singuri. Pana una-alta, echipa de fotbal este in degringolada, iar renasterea "fotbalului" sta la mana lui Oprisan!

Se cauta investitor...

Confruntat cu aceasta problema, Oprisan a apelat si la Gigi Netoiu, vicepresedintele clubului Dinamo, om cu "putere" in judet, avand in vedere ca acesta este actionar la firma "Vincon". Netoiu s-a intalnit in repetate randuri cu Oprisan si fostul prefect de Vrancea, George Baesu.

De asemenea, "Comandantul" este prieten si partener de afaceri cu Liviu Jitea, unul dintre actionarii clubului de fotbal.

Strategia de finantare a fotbalului a ajuns in faza de compromis, cei mentionati sugerand ca majoritatea banilor trebuie sa vina din partea factorilor locali! Totusi, daca echipa va merge bine si va fi in situatia de a promova, toti si-au luat angajamentul pentru a sustine aceasta "miscare".

Cum Marian Oprisan reusise in trecut sa faca o "gaura" in bugetul Consiliului Judetean, prin plata catre firma Construct Proget, s-a reorientat catre piata de capital a firmelor importante din judet, precum si a micilor intreprinzatori.

Dragoste cu sila

Astfel, Oprisan si Baesu au inceput goana dupa sponsori, 40 de firme fiind solicitate sa dea cate 50 milioane de lei pentru echipa de fotbal Unirea 2002 Focsani si pentru refacerea tribunelor Stadionului "Milcovul".

Din nefericire pentru presedintele Consiliului Judetean, oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa doneze, sumele incasate fiind derizorii in comparatie cu solicitarile.

S-a dispus crearea unui "triumvirat", Oprisan-Baesu-Bacinschi, ultimul fiind chiar primarul orasului, care in luna iulie a anului 2003 i-a chemat, la sediul Consiliului Judetean, pe patronii mai multor societati, mesajul fiind clar: "Iubiti fotbalul!".

"Am selectat 40 de firme din judet, firme foarte bune, si sper ca veti intelege sa contribuiti la bunul mers al sportului vrancean, ca sa fie bine pentru toata lumea", le-a comunicat Marian Oprisan invitatilor. Multi dintre patroni nu au raspuns pozitiv solicitarii oficialitatilor locale. Altii au promis ca vor sustine ideea sponsorizarii, dar cu doar 5-10 milioane de lei.

"Stiu ca risc multe de-acum inainte, pentru ca nu am cotizat cu cat mi s-a cerut, dar asta este. Daca va fi cazul, in eventualitatea unor abuzuri, voi sesiza forurile europene, pentru ca in Romania nu stiu daca am vreo sansa. Presimt ca va iesi scandal daca se va continua in acest mod", a spus unul dintre patroni, care, din motive lesne de inteles, a tinut sa-si pastreze anonimatul.

Intreprinzatorii chemati la intalnirea cu oficialitatile locale au marturisit ca au fost intampinati cu prajituri si pahare de sampanie. "Parca eram presedintele Romaniei cand am intrat in sediu. Dupa ce le-am comunicat ca pretentiile lor sunt exagerate, atitudinea tuturor s-a schimbat brusc".

Revenind la sumele solicitate patronilor locali, cate 50 milioane de lei de fiecare firma, un calcul sumar duce la concluzia ca 40 de firme ar fi trebuit sa investeasca doua miliarde de lei. Vazand ca aceasta strategie a dat gres, Oprisan a trecut la alte modalitati de "colectare" de fonduri.

Mai multi agenti economici au primit prin posta scrisori semnate de Marian Oprisan prin care erau rugati sa contribuie la reusita unor manifestari din Piata Unirii, cu ocazia Sarbatorii Vinului din 2003, urmand ca o parte din fonduri sa fie virata, ati ghicit, catre fotbal.

Pacatele trecutului

Ca si cum nu ar fi avut destule probleme, Marian Oprisan s-a vazut implicat si intr-un scandal legat de sponsorizarile pentru echipa de fotbal Unirea. Astfel, fostul sef al Administratiei Pietelor Focsani, Octavian Gaitanaru, a fost arestat, fiind acuzat de mai multe nereguli.

La o perchezitie a Politiei Economice, in biroul sefului Administratiei Pietelor Focsani s-au gasit nu mai putin de 119 contracte de sponsorizare, prin care tarabagiii din piata contribuiau cu sume intre 500.000 si 2 milioane de lei la prosperitatea clubului.

Contractele fusesera incheiate in a doua jumatate a lunii decembrie 2002, adica exact in perioada in care trebuiau prelungite si contractele de inchiriere pentru tarabe. Revoltati de santajul la care erau supusi, in jur de 70 de tarabagii au sesizat Parchetul Curtii Supreme de Justitie, care a dispus efectuarea de cercetari de catre Politia si Parchetul Vrancea.

Avand in vedere faptul ca sesizarile, o data confirmate in urma perchezitiei, vizau un functionar public, Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea a declinat competenta de cercetare in favoarea Parchetului National Anticoruptie - biroul Galati.

Octavian Gaitanaru, seful Administratiei Pietelor Focsani, a spus initial ca nu era santaj, ci cheta: "Asta a fost o chestiune benevola, cine doreste sa ajute pentru imbunatatirea Stadionului Vrancei, cine vrea, cine are placere si posibilitati, sa dea cat poate, o suta de mii, cincizeci de mii, n-am spus sume, n-am limitat pe nimeni".

Gaitanaru a mai declarat la inceputul anchetei ca a primit formularele de sponsorizare de la conducerea Fotbal Club Unirea 2002. Din procesul-verbal de perchezitie a mai reiesit ca un val de sponsorizari a mai existat si in vara lui 2002.

Politistii au gasit in birourile administratorului pietei o lista cu "societatile tip butic" din piata si cu sumele cu care au contribuit la sponsorizare, documente datate iunie 2002. In piata din Focsani, contractele de inchiriere a tarabelor se incheie de doua ori pe an, in iunie si decembrie.

Cand ancheta a inaintat, Gaitanaru a revenit asupra declaratiei initiale si a spus raspicat ca Oprisan a fost cel care l-a pus sa ceara bani pentru fotbal de la pietari, la finele anului 2002, pentru acoperirea unor cheltuieli ale echipei Unirea!

Cheltuielile vizau achizitionarea de 22.000 de scaune din fibra de sticla, refacerea vestiarelor, plata instalatiei de nocturna si modernizarea tribunei oficiale.

O data cu arestarea lui Gaitanaru, in atentia anchetatorilor a intrat si Fanica Barbu, administratorul bazarului, care a strans de la tarabagii circa 36 milioane de lei pentru echipa de fotbal "Unirea 2002" in acelasi mod.

Anul trecut, date fiind implicatiile cazului, procurorul PNA, Dumitru Irimia, nu excludea audierea lui Marian Oprisan. A trecut un an si jumatate si, iata, peste toata "afacerea" s-a asternut o tacere suspecta.

"Eu am impartit contracte de sponsorizare la toti cei patru administratori, Jipa, Savulescu, Sandu Gheorghe si Barbu Fanica. Am aflat ca si administratorul Barbu este cercetat. Nu stiu cate contracte de sponsorizare i-am dat, pentru ca nu le-am dat cu numar", a declarat Octavian Gaitanaru.

Curios, in Dosarul "Piata" au aparut si alte elemente, intrucat la numai cateva zile de la declansarea anchetei, in octombrie 2003, contractele de sponsorizare au fost recuperate de la terti de oamenii Consiliului Judetean Vrancea!

Ca o concluzie, in Vrancea, Marian Oprisan este de neatins. Politia Economica a inchis gura, Parchetul National Anticoruptie si-a astupat urechile, iar Oprisan va "domni" pana in 2008, fara sa fie deranjat de oamenii legii. Iar ca umilinta sa fie totala, presedintele CJ Vrancea si-a aruncat galeata cu infatuare in capul presei, intreband retoric: "Cine este, ba, mai presus de lege?".

Ghici, Mariane, cine?

Oprisan catre ziaristi:

«Fa-ti bagajele si la gara! Daca nu cumva vrei sa mori aici!»

«Tin sa-ti declar in mod oficial ca esti un prost!»

«Hai, piei din ochii mei, ca ma enervezi.»

CNSAS s-a interesat de el la SRI

Pe 1 martie 2004, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a fost depusa o cerere prin care se solicita "identificarea materialelor informative furnizate de Marian Oprisan Securitatii in anii 1988-1989". In mod surprinzator, CNSAS nu a obtinut de la SRI nici un raspuns cu privire la calitatea pe care a indeplinit-o Oprisan in fosta politie politica.