Belu, 53 de ani, şi Bitang, 42 de ani, sint divorţaţi şi nu au ascuns niciodată faptul că locuiesc in aceeaşi vilă la Bucureşti. Dar nici nu au confirmat oficial acest lucru.

Octavian Belu şi Mariana Bitang, două nume de referinţă ale sportului mondial. Cei mai valoroşi tehnicieni de gimnastică din lume şi, probabil, cei mai titraţi din istoria sportului romanesc.

Cei doi au insă o poveste aparte, una nespusă pină acum. Relaţiile dintre ei au depăşit de mult sfera profesională, transformindu-se intr-o adevărată poveste de dragoste.

Pină acum acest subiect a fost discutat mai mult pe la colţuri. Pe undeva normal, dacă ţinem cont de notorietatea, valoarea, dar mai ales caracterul lor de excepţie. Insă tot atit de normal este ca povestea lor să fie ştiută. Tocmai din aceleaşi motive...

Cel care a rupt tăcerea şi a spus pentru prima oară lucrurilor pe nume a fost Mihai Bănulescu, profesor din 1956 la Deva. Frate al scriitorului Ştefan Bănulescu, el a fost numit director din 1978, de cind lotul de gimnastică s-a mutat de la Oneşti.

Astăzi in virstă de 83 de ani, Mihai Bănulescu a jucat şi baschet, alături de marele Andrei Folbert in anii 1950. Nea Bănu’, aşa cum ii spunea Nadia, ne-a dezvăluit şi partea mai puţin cunoscută a celor doi antrenori: “Sint impreună de cind a venit Mariana Bitang la lot. Toată lumea gimnasticii ştie acest lucru”.

Făcuţi unul pentru celălalt

Octavian Belu va implini 54 de ani pe 17 februarie. Este un bărbat după care incă mai intorc femeile capul pe stradă. Aspectul fizic este dublat de o minte strălucitoare, formată in sutele şi miile de ore de acumulare spirituală generată de lecturile din camera lui de la Deva.

O discuţie cu Octavian Belu se transformă intotdeauna intr-o lecţie, oricit de multe ai avea de spus. Asculţi vrăjit cum un antrenor de gimnastică poate să atingă aproape orice subiect, disecindu-l cu pricepere de chirurg. Mariana Bitang are 42 de ani şi este o femeie frumoasă.

Este inteligentă şi ancorată in realitate poate mai mult decit Belu. In urmă cu 12 ani, cind a venit pentru prima oară la lot, l-a găsit la Deva pe Octavian Belu, un antrenor aflat in plină afirmare. Nu a fost greu să apară scinteia, cei doi completindu-se perfect. Octavian Belu este creierul, Mariana Bitang - inima.

Impreună au scris istoria gimnasticii

Semnele unei relaţii intre cei doi erau evidente. Mereu impreună, inseparabili, indiferent că era vorba despre sala de antrenament, de petreceri sau de timpul liber. In urmă cu oarece timp, ProSport le-a făcut o vizită la cantonamentul de la Deva. Octavian Belu şi Mariana Bitang se aflau in aceeaşi cameră.

Atmosfera era una de intimitate, fără reţineri sau gesturi de pudoare. Era o stare de normalitate, aşa cum intilneşti in familiile cu vechime.

La ultimul Revelion, Mariana Bitang a luat microfonul reporterului TVR şi l-a intervievat pe Tavi. Răspunsurile valorosului tehnician aveau prea puţină legătură cu intrebările, părind mai mult o joacă intre indrăgostiţi.

In 2003 Belu şi Bitang şi-au cumpărat o vilă impreună, in Capitală, intr-o zonă destul de selectă. De atunci locuiesc in acel imobil şi nu au incercat niciodată să ascundă acest lucru. Nici nu au de ce. Sint doi oameni maturi şi liberi, care, mai presus de orice, parcă sint făcuţi unul pentru celălalt.

Nimeni nu poate să-i condamne. Datorită acestei relaţii de lungă durată, gimnastica romanească a putut progresa an de an. Impliniţi sentimental, Belu şi Bitang şi-au canalizat energia spre a face din Romania centrul sportului mondial.

"Deocamdată nu vreau să fac nici un fel de comentariu despre acest subiect. Este viaţa mea personală şi nu cred că interesează pe cineva. Vreau să văd mai intii articolul care apare. După aceea, veţi afla şi poziţia noastră oficială"

Mariana Bitang

"Nu mă priveşte acest aspect. Nu ştiu şi nici nu vreau să comentez"

Maria Olaru, fostă campioană mondială şi olimpică la gimnastică

Andreea RĂducan: “Nici nu au de ce să se ascundă”

Eroina Jocurilor Olimpice de la Sidney din 2000, Andreea Răducan, nu crede că cei doi antrenori care au propulsat-o pe podiumul olimpic alături de echipă au de ce să se ferească.

  • Andreea, ProSport prezintă povestea de dragoste dintre Octavian Belu şi Mariana Bitang.
    Andreea Răducan: Pe mine nu mă deranjează atit timp cit ei sint impăcaţi. Oricum, fiecare trebuie să aibă o şansă, mai ales că nu este vorba de ceva ieşit din comun. Este vorba de viaţa fiecăruia.

    Legătura este una cit se poate de firească. Erau tot timpul ocupaţi cu pregătirea lotului. Mai ales cind eşti plecat mereu, o apropiere este posibilă.

  • Voi, sportivele, v-aţi dat seama de această legătură?
    Am stat cu ei foarte mult timp, dar nu m-am gindit la acest lucru. Poate că un om mai matur ar fi observat o oarecare apropiere intre ei. Pină la urmă nu cred că au de ce să se ascundă.


    Vieru: “Le-am sugerat să-şi oficializeze relaţia”

    Cunoscut ca un om dintr-o bucată, preşedintele Federaţiei Romane de Gimnastică, Nicolae Vieru, a recunoscut că avea cunoştinţă de relaţia dintre cei doi antrenori:

    “Dragostea este cel mai frumos lucru de pe pămint. Toată lumea gimnasticii ştia despre faptul că Belu şi Bitang sint impreună. Evident, şi eu eram la curent. Le-am spus de mult să-şi oficializeze relaţia. Datorită acestei legături, gimnastica a putut progresa şi a obţinut atit de multe performanţe.

    Fie care dintre ei a fost astfel implinit sentimental şi s-au concentrat numai la antrenamente. Dacă mă vor dori ca naş, eu aş fi onorat, deşi este o problemă care-i priveşte doar pe ei”.