Gazeta Sporturilor a deschis cu George Copos un serial care descrie intrarea in fotbalul romanesc a personajelor lui principale de azi. "L-am luat linga club pentru a ne ajuta cu prajituri la protocol", a dezvaluit presedintele din '92 al Rapidului, Mircea Pascu, modul in care patronul de azi al gruparii din Giulesti a interactionat prima data cu echipa.

Episodul 2 zugraveste cum s-a lipit Gigi Becali de Steaua.

"Gigi pricopsitul"

Pe 18 ianuarie 2000, Mitica Dragomir se lauda ca-i va impaca pe fratii Becali cu Victor Piturca si l-a promovat pentru prima data intr-un ziar pe Gigi Becali: "Cel ce a inceput aceasta actiune este Gigi Becali, pricopsitul, multimiliardarul prieten al lui Piti si var bun cu fratii Becali.

Misiunea mea si a lui Viorel Paunescu este sa-l induplecam pe Piti, iar a lui Gigi Becali sa-l induplece pe Giovanni".

"Nu urmaresc sa preiau Steaua!"

Gigi Becali oferea primul sau interviu unui ziar pe data de 2 iulie 2000. Prilejul era oferit de proaspata sa cooptare in Consiliul de Administratie al Stelei. "Vreau sa se stie din capul locului ca eu nu urmaresc preluarea Stelei, asa cum o spun unii si altii. Eu am bani multi si vreau sa ajut Steaua, nu sa obtin profit de pe urma ei.

Voi imprumuta cu bani clubul atunci cind nu sint de-ajuns si-i voi recupera de la conducere fara sa cer un leu in plus", promitea Becali.

Prezentat pe ritmuri de Beatles

Pe 1 august 2000, Steaua isi prezenta lotul la Sala Ronda a Hotelului Intercontinetal. Inainte ca jucatorii sa apara pe rind in fata presei, prezentatorul galei a dat citire listei cu cei mai importanti sponsori ai echipei pentru sezonul 2000-2001. Pe acordurile melodiei "Free as a bird" (Liber ca o pasare) a formatiei Beatels, Gigi Becali a patruns in scena alaturi de reprezentantul BCR.

"Era un fel de chibit"

Laurentiu Rosu juca inca pentru ros-albastri cind Gigi Becali a inceput sa se apropie de Steaua.

"L-am vazut pentru prima data la o petrecere data de club. Apoi, a inceput sa vina la stadion. Nu avea nici o functie, asa ca nu se baga in chestiile ce tineau de echipa. Era un fel de chibit.

Inainte de meciuri il suna pe colegul meu de camera, Sabin Ilie, si ii spunea: «Bai, daca dai gol cu astia iti dau atit!"».

Sabin a intrat in jocul lui si chiar il intreba inaintea etapei: «Cit imi dai daca marchez miine?». Cind am plecat afara mi-a spus sa nu o fac pentru ca vrea sa construiasca o echipa mare la Steaua. Oricum, nu am crezut vreodata ca va ajunge presedinte la Steaua".

"Cind l-am cunoscut eu era in umbra domnului Paunescu si trecea drept un prieten al clubului. Nu mi-as fi imaginat vreodata insa ca el va deveni patronul Stelei"

Jean Vladoiu

80% dintre romani stiu, conform Institutului National de Statistica, cine este Gigi Becali

1994 - Prima tentativa

Becali sustine ca prima sa incercare de a face afaceri in lumea fotbalului a fost tentativa de-a-l achizitiona pe Radu Niculescu. "Prin '93-'94, Giovanni m-a luat si m-a dus la Sibiu sa mi-l arate pe Radu Niculescu, un fotbalist despre care el mi-a zis ca va ajunge departe, ca e cel mai promitator si ca ar merita sa-l cumpar pentru ca am bani multi.

Nu l-am luat pentru ca era scump si nu mi s-a parut o afacere buna". Ulterior, Niculescu a ajuns de la Sibiu in Banie, Universitatea platind pentru el aproape 500.000 de dolari, ceea ce a insemnat multi ani recordul in materie de transferuri interne.

"Se imbraca dupa Piturca"

Unul dintre fostii jucatori ai clubului din Ghencea spune ca in vremea cind dadea tircoale Stelei, Gigi Becali se imbraca prost: "Nu se putea spune ca are bani. Daca l-as fi vazut la stadion, i-as fi dat autograf, nu buna ziua". Apoi, dupa o vreme petrecuta alaturi de Victor Piturca, vestimentatia lui Becali s-a imbunatatit: "A inceput sa se imbrace precum Piturca.

Purta Piturca maleta pe sub sacou, purta si Gigi. Doar ca nu-i placea sa apara tot in negru.

Gigi in 2000

- A uimit in Ghencea prin felul in care minca: repede, cu ambele miini şi fără tacimuri

- Şi-a adus rudele in lojă, iar acestea jucau cărţi in timpul meciului

- A inventat cardul "Punga cu bani", prin care plătea jucătorii

- Hainele nu-i trădau averea

- Avea un singur bodyguard, o namilă de ucrainean

Acţionar de-o noapte la Oneşti

Inainte de a intra in CA al Stelei, Gigi Becali a incercat să preia pe FC Oneşti. Preşedintele moldovenilor de atunci, Nicolae Puiu, povesteşte: "Eu il cunoscusem la meciul Stelei cu West Ham. Ulterior a venit in vizită la Oneşti, am vorbit despre posibilitatea de a lua clubul, dar a renunţat rapid. Era prea mică echipa pentru gustul lui".

Totuşi, conform gurii tirgului din Oneşti, Becali ar fi investit ceva in urbea moldoveană. O prostituată s-a lăudat la citeva luni după trecerea patronului stelist că Becali i-a plătit serviciile cu 100 de dolari.

"Taci, că tu nu ştii să vorbeşti!"

Pe 20 septembrie 2001, Steaua a jucat in Elveţia contra lui St. Gall. Din delegaţia care s-a deplasat atunci in Ţara Cantoanelor a făcut parte şi Gigi Becali.

Era considerat omul cu banii, nu omul cu vorba, ziariştii prezenţi la faţa locului afirmind că Viorel Păunescu şi Victor Piţurcă i-ar fi spus la un moment dat: "Gigi, tu nu te mai băga să vorbeşti pe-aici că nu te pricepi! Lasă-ne pe noi!"

--------------------------------------------------------------------------------

"Azi sint idolul tinerilor!"

In această postură se vede Gigi Becali după ce dintr-un necunoscut a devenit patronul Stelei

- Domnule Becali, ce v-a determinat să investiţi in 2000 la Steaua?

- A fost in primul rind ambiţia mea de a deveni celebru. Recunosc asta.

- Cine v-a atras lingă echipă?

- Dumitru Dragomir, Victor Piţurcă şi Viorel Păunescu au avut cite un merit. Mitică Dragomir chiar mi-a spus : "Băi, Gigi, dacă eşti patron la Steaua, eşti mai mare decit preşedintele Romaniei. Ascultă-mă că eu sint deştept! E cel mai mare lucru pe care il poţi face".

Piţurcă şi Viorel Păunescu mi-au promis că vom face treabă bună impreună şi m-am alăturat lor. Oricum nu m-au luat de băiat bun, ci pentru banii mei.

- Ce diferenţă este intre Gigi Becali de acum 5 ani şi cel de astăzi?

- M-am schimbat mult in bine pentru că am devenit un idol pentru tinerii din Romania. Sint un exemplu de succes in viaţă şi deci nu mă mai pot purta oricum.

- Dacă ar fi să daţi timpul in urmă, aţi fi făcut alţi paşi?

- Da, aş fi investit de 10 ori mai mult.

--------------------------------------------------------------------------------

Renegat de cei ce l-au "născut"

Cei care l-au atras in fotbal pe Gigi Becali refuză să mai discute despre el in acest moment

La finalul anului 1999 intreaga Romanie era cuprinsă de febra jocului de bingo, serialul "Tinăr şi neliniştit" se apropia de episodul 1000, un ziar de sport costa 2.500 de lei, iar cel mai fierbinte subiect al

momentului era conflictul dintre antrenorul "naţionalei", Victor Piţurcă, şi cei mai importanţi jucători ai săi, Hagi şi Gică Popescu.

Acest scandal a fost, probabil, evenimentul cu cele mai multe urmări asupra fotbalului romanesc al ultimilor ani. Unul dintre aceste efecte a fost şi apariţia lui Gigi Becali in pesiajul Diviziei A.

Drumul său de la stadiul de ilustru necunoscut pină la cel de patron al celei mai titrate echipe din Romania a fost deschis, aşa cum şi singur recunoaşte, de trei persoane: Victor Piţurcă, Dumitru Dragomir şi Viorel Păunescu. Astăzi, nici unul dintre cei trei nu vrea să audă de Gigi Becali:

"Nu discut nimic despre Gigi Becali, nu comentez, nu spun, nu zic absolut nimic"

Dumitru Dragomir

"Refuz să discut despre acest om"

Victor Piţurcă

"Nu doresc să comentez nimic legat de acest subiect"

Viorel Păunescu