Este prima vizita pe care presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, o intreprinde in afara tarii. Se asteapta ca el sa se intalneasca cu presedintele Putin, pentru discutii vizand relatiile dintre cele doua tari.

Duminica, al treilea presedinte al Ucrainei de la declararea independentei tarii a depus jurmamantul in fata Parlamentului.

Viktor Iuscenko a fost intampinat de garda de onoare. A stat in tribuna cu mana la inima atata timp cat s-a cantat imnul national. A fost aplaudat de scena deschisa de deputati.

In juramantul rostit la investirea ca presedinte Viktor Iuscenko a subliniat ca va apara unitatea Ucrainei.

Ceremonia a fost urmarita de opt sefi de state si de peste 60 de delegatii straine. Printre invitati s-a aflat si ministrul de externe al statelor Unite, Colin Powell si presedintele camerei Superioare din parlamentul Rusiei, Serghei Mironov.

Dupa depuneraea juramantului domnul Iuscenko a fost in Piata Independentei, scena protestelor de masa care au facut practic ca alegerile sa fie reluate si a fost salutat de miile de sustinatori care i-au scandat numele.

Noul presedinte a multumit poporului ucrainian penru increderea pe care i-a acordat-o.

El a spus ca Ucraina este o tara libera si independenta si ca nimeni nu mai are dreptul acum sa le spuna ucrainienilor cum ar trebui sa traiasca si cu cine ar trebui sa voteze.